Luna se îndepărtează. Dar ne lasă-n pace?

13 aprilie 2011   Curiozități

Luna a fost la cea mai mică distanţă de Pământ din 1992 încoace. Multe fenomene au fost puse pe seama acestui eveniment. Simple speculaţii sau adevăr?

În jurul fenomenului care poartă numele de perigeu lunar plutesc nestingherite teorii care mai de care mai interesante.

Pe de o parte,sunt numeroase voci care cred că apropierea de Lună a planetei noastre a provocat de-a lungul timpului adevărate catastrofe naturale,cum ar fi erupţiile vulcanice,uragane sau cutremure,dar şi o anumită stare a organismelor vii.

De aici,ideea că ne simţim mai obosiţi,mai irascibili şi că Luna ne poate agrava anumite boli. Ca răspuns la toate astea,o serie de cercetători ne spun că prevestirile apocaliptice trebuie tratate cu scepticism şi că nu au nicio explicaţie ştiinţifică. Dar să vedem pe ce se bazează toate aceste puncte de vedere!

Ce se întâmplă

Luna face un ocol complet în jurul Pământului în 29,5 zile,însă orbita sa nu este un cerc,ci un oval. Punctul cel mai îndepărtat al Lunii faţă de Pământ se numeşte apogeu,iar punctul cel mai apropiat,perigeu.

Distanţa medie a Lunii faţă de Terra este de 384.400 de kilometri,iar la data de 19 martie 2011 ea a trecut la o distanţă de 356.578 de kilometri. Fenomenul mai poartă numele de „Super Lună”.

La 19 martie,perigeul a fost pe aceeaşi lungime de undă şi cu faza de Lună Plină,iar această potrivire a dat apă la moară zvonurilor alarmiste. Acum,astrul nopţii se îndepărtează de Pământ. Şi totuşi,unii spun că abia acum suntem vulnerabili.Viziunile alarmante

Istoria a consemnat catastrofe naturale ori de câte ori a avut loc un perigeu lunar. Internetul este plin de oameni de ştiinţă care avertizează că o astfel de „Super Lună” putea da peste cap clima şi chiar putea genera cutremure şi erupţii vulcanice.

Ultimele perigee lunare au avut loc în 1955,1974,1992 şi 2004 – ani care au avut evenimentele meteorologice extreme.

Tsunami-ul care a făcut ravagii în Indonezia în 2004,s-a produs cu două săptămâni înaintea perigeului lunar,iar în ziua de Crăciun a anului 1974,ciclonul Tracy a pustiit oraşul australian Darwin.

Mareele sunt mai puternice în această perioadă,iar în unele zone ale planetei pot fi variaţii de presiune mai puţin obişnuite.

Ce spun astrologii

Tina Rizea,astrologul revistei noastre,este de părere că perigeul lunar provoacă irascibilitate şi insomnii.

După cum spune ea,în această perioadă sporeşte receptivitatea oamenilor la stres,emotivitatea este mai greu de controlat,iar persoanele sensibile pot trece cu uşurinţă la depresie,nervozitate şi chiar agresivitate.

În această perioadă,procesul de vindecare după o boală este îngreunat şi nu sunt indicate intervenţiile chirurgicale.

În mod special,trebuie să fie atenţi cei cu probleme cardiace. Pe de altă parte,există şi o serie de influenţe pozitive. Părul creşte mai repede şi îndrăgostiţii au parte de momente pasionale.

Cu toate acestea,este o perioadă în care trebuie să te odihneşti mai mult ca de obicei,chiar dacă simţi că ai foarte multă energie.

Cutremurul din Japonia,urmarea perigeului lunar?

Cel mai recent cutremur din Japonia,petrecut în 11 martie-cu magnitudine istorică,urmat de un tsunami ucigător şi de zeci de replici puternice-s-a produs cu doar opt zile înainte ca Luna să se apropie de Pământ la cea mai mică distanţă din ultimii 19 ani.

Unii specialişti cred că această catastrofă are legătură cu perigeul lunar. În plus,se pare că odată cu acest fenomen,s-a intensificat activitatea seismică a planetei,ceea ce alarmează acum,când Luna se retrage.

Un alt punct de vedere

Într-o altă ordine de idei,unii cercetători sunt sceptici şi cred că profeţiile apocalipsei nu trebuie luate în calcul.

Ei susţin că cei care sperie populaţia nu fac decât să găsească un dezastru natural pe care să-l relaţioneze cu un anumit moment,dând în acest caz vina pe perigeul lunar.

În plus,din punctul lor de vedere,catastrofele pe care oamenii le-au asociat perigeului lunar au fost,în majoritatea cazurilor,forţate,deoarece au avut loc chiar şi cu 14 zile înainte de apropierea Lunii de Pământ.

Atracţia exercitată de Lună asupra Pământului nu este suficient de puternică pentru a provoca dezastre naturale.

Ei argumentează faptul că Luna este astrul cel mai rapid al sistemului nostru planetar,de aceea efectele ei se produc numai pe termen scurt,de la câteva ore până la cel mult trei săptămâni.

Ele pot dura mai mult,numai dacă Luna este asociată şi cu alte influenţe planetare puternice. Oricum,nu suntem în pericol nici acum,când Luna se îndepărtează.

Următorul perigeu,pe 17 aprilie

Luna nu se va mai afla la o distanţă atât de mică de Pământ probabil pentru o perioadă de câţiva ani.

Cu toate acestea,apropierea de planeta noastră se va produce în fiecare lună calendaristică. Următorul fenomen urmează să aibă loc în dimineaţa zilei de 17 aprilie.

Distanţa dintre Lună şi Pământ va fi atunci de 358.087 de kilometri. Următorul fenomen astrologic impresionant din acest an,în care Luna va fi din nou în prim-planul astronomilor,se va produce peste câteva luni,când este aşteptată o eclipsă totală.

Fenomenul se va produce în noaptea de 15 spre 16 iunie şi va putea fi observat şi din ţara noastră.

Info

Potrivit unui studiu american,81% dintre specialiştii în sănătate mintală cred că fazele Lunii influenţează comportamentele umane.

Mai multe