Marea Piramidă din Giza. Misterul construirii ei a fost elucidat de arheologi

6 noiembrie 2018   Curiozități

Modul în care au fost construite piramidele din Egipt a fost, mulţi ani, un mister şi motiv de speculaţii, însă este posibil ca arheologii să fi făcut o descoperire care să elucideze enigma piramidelor, scrie CNN.

Arheologii de la Universitatea din Liverpool şi de la Institutul Francez din Cairo pentru Arheologia Orientală au descoperit un sistem complex de rampe vechi de 4.500 de ani, la o carieră de alabastru, într-un deşert din Egipt. Cariera descoperită datează din perioada faraonului Khufu, care a construit Marea Piramidă din Giza.

Descoperirea sistemului de rampe le oferă oamenilor de ştiinţă informaţii preţioase despre logistica şi tehnologiile folosite la acea vreme, cu ajutorul cărora se presupune că a fost ridicată Marea Piramidă, una dintre cele Şapte Minuni ale Lumii.

Teoria folosirii unui sistem de rampe a mai fost avansată în trecut, însă cercetătorii cred acum că pietrele au fost înălţate pe rampă, cu ajutorul unor sănii din lemn, într-un unghi mult mai abrupt decât se credea iniţial.

„Cu ajutorul unei sănii erau cărate blocurile din piatră. Sania era ataşată de rampă cu ajutorul unor funii. Aşa au reuşit egiptenii antici să ridice pietrele la o înclinaţie foarte mare, de 20% sau mai mult”, a declarat Yannis Gourdon, de la Institutul Francez din Cairo pentru Arheologia Orientală.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că pietrele uriaşe care au intrat în construcţia piramidelor au fost împinse, ci mai degrabă trase în sus cu ajutorul sistemului de rampe, care erau fixate în nişte găuri săpate în pâmănt.

Piramida din Giza are 139 de metri înălţime şi a fost construită în urmă cu aproximativ 4.500 de ani. Este cea mai mare din grupul de piramide din Giza, cea mai veche dintre cele şapte minuni ale lumii antice şi o renumită atracţie turistică.

Mai multe