Meduzele n-au creier şi nici inimă, dar pot fi nemuritoare. Unele specii au capacitatea de a-şi reînnoi celulele
Meduzele sunt unele dintre cele mai vechi vieţuitoare din lume şi sunt cât se poate de diversificate, existând mai mult de 10.000 de specii în mările şi oceanele de pe pământ.
Nu au oase, ceea ce face ca fosilele lor să nu existe şi să nu poată fi studiate. Însă există dovezi conform cărora aceste creaturi există de peste 500 de milioane de ani, chiar 700 de milioane de ani, conform celor relatate de unii cercetători. Asta înseamnă cam de trei ori vârsta primilor dinozaruri!
Meduzele par că sunt cât se poate de adaptate mediului din care fac parte, undulându-se prin curenţii oceanelor fără nicio problemă. Şi pot face asta din simplul motiv că sunt făcute 98% din apă. Un lucru uimitor este că, atunci când ajung la mal şi rămân pe uscat, pot dispărea în numai câteva ore deoarece corpul lor se evaporă în aer.
Fără creier şi inimă
Un alt lucru interesant e că meduzele au un sistem nervos rudimentar, o adevărată reţea de nervi, însă n-au creier. Un alt organ important care le lipseşte cu desăvârşire este inima. Trupurile lor gelatinoase sunt atât de fine, încât se pot oxigena doar prin difuzie.
Le lipsesc creierul şi inima, însă unele meduze au ochi. De fapt, la unele specii vederea este destul de complexă. Unele au chiar 24 de ochi, dintre care doi sunt capabili să vadă lucrurile color. Mai mult, senzorii lor vizuali sunt atât de sofisticaţi, încât le face pe unele meduze să fie unele dintre puţinele creaturi de pe pământ care au o vedere completă, de 360 de grade, asupra mediului înconjurător.
Pot fi nemuritoare?
Cea mai spectaculoasă caracteristică a meduzei este cea pe care o are o anumită specie, Turritopsis nutricula pe numele ei, şi este aceea de-a putea păcăli moartea. Cum reuşeşte aşa ceva? Ei bine, această specie e capabilă de o transdiferenţiere celulară, adică de un proces de înnoire al celulelor. Cu alte cuvinte, Turritopsis nutricula a descoperit sursa tinereţii eterne, poate fi nemuritoare! Cel puţin teoretic, pentru că practic încă nu s-a constatat ştiinţific acest lucru.
Unele dintre cele mai periculoase creaturi din lume
Toate meduzele deţin nematochisturi, adică acele organe înţepătoare cu care luăm şi noi contact atunci când intrăm în mare, însă puterea lor de a ne înţepa sau ustura diferă de la o specie la alta. Cea mai veninoasă meduză este Cubozoa, cea sub fosmă de cutie, capabilă să omoare un om cu o singură înţepătură, în numai câteva minute.
Fiecare meduză sub formă de cutie e în stare să omoare 60 de adulţi, având cu ea tot timpul cantitatea suficientă pentru a face asemenea crimă. Şi, nu numai că poate provoca moartea cuiva, dar persoana înţepată de Cubozoa va muri în chinuri, având în vedere că înţepătura ei este extrem de dureroasă. De fapt, se spune că poţi muri de durere înainte ca veninul ei să-şi facă complet efectul. Totuşi, vestea bună e că oamenii de ştiinţă australieni au dezvoltat un posibil antidot la înţepătura acestei meduze criminale.