Mergi cu telefonul la toaletă? Ar fi mai bine să renunţi la acest obicei aparent inofensiv
Mulţi dintre noi suntem dependenţi de telefonul mobil, se arată într-un studiu recent. Obiceiul pare să nu fie periculos, iar în această categorie se încadrează şi cititul când petrecem timp la baie. Dacă te numeri printre aceia care pur şi simplu nu pot sta câteva minute fără telefon, acest artcol ar trebui să te intereseze în mod special.
Este vorba despre câteva riscuri pe care ţi le asumi, poate fără să ştii şi pe care în normal nu ţi le-ai fi asumat. Utilizarea telefonului în spaţiul unde se defăşoară nevoile fiziologice nu numai că poate fi dăunătoare pentru sănătate, dar îţi afectează şi activitatea cerebrală, şi capacitatea de concentrare, productivitatea şi eficienţa. Iată o listă cu principalele puncte vulnerabile pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când intenţionezi să petreci timp pe telefon când utilizezi toaleta.
Sursă de bacterii dăunătoare
O cercetare recentă a scos la iveală că telefoanele sunt mai murdare decât scaunul de toaletă în sine. În acest sens, a reieşit că suprafaţa telefonului poate fi acoperită cu bacterii E.coli – o bacterie dăunătoare, care produce tulburări digestive şi se manifestă prin diaree, febră, vărsături, crampele abdominale. Unele tulpini de E.coli, precum EHEC, afectează vasele de sânge, provocând hemoragie la nivelul organelor interne.
Creşte riscul de a face hemoroizi
Această reacţie adversă se produce probabil din cauza timpului petrecut pe scaunul de toaletă. Astfel, presiunea este pusă pe organele care nu sunt susţinute de scaun.
Deşi sunt necesare mai multe cercetări pentru a verifica această conexiune, cazurile de hemoroizi au crescut de la apariţia smartphone-urilor. Prin urmare, chiar dacă timpul petrecut pe telefon în baie este relaxant, acesta poate veni la pachet cu o serie de probleme de sănătate.
Limitează capacitatea de gândire
Telefoanele mobile ne întrerup, de fapt, concentrarea şi gândirea, limitându-ne capacitatea de a lucra la o singură problemă. Iar efectul acesta se extinde şi după ce nu mai folosim telefonul. Ceea ce ne permitea în trecutul apropiat să afirmăm că suntem multitasking, că putem face mai multe lucruri deodată şi putem să găsim soluţii la mai multe probleme în acelaşi tmp, iată că acum începe să nu mai fie valabil. Telefonul ţine mintea în alertă, fără să îi ofere pauze de relaxare, ajungând astfel să nu mai funcţioneze la capacitate maximă.
Poate cauza disfuncţii pelvine
Dacă îţi petreci un timp prelungit la toaletă, distrasă de telefonul mobil, trebuie să ştii că te expui unui risc de a avea probleme cu muşchii şi organele, cum sunt intestinele, vezica urinară şi vaginul. Acestea pun presiune pe muşchii pelvieni, care nu mai pot susţine greutatea. Efectul este parţial cauzat de poziţia de aşezat pe toaletă, în special aceea în care stăm cu corpul aplecat spre în faţă.
Ştiai că…
Un studiu recent sugerează că 1 din 10 tineri preferă să îşi piardă un deget decât telefonul mobil? Acesta este semn că riscul de dependenţă de telefon creşte îngrijorător şi că este evident că începem să nu mai apreciem lumea înconjurătoare, ci să preferăm lumea virtuală.
@shutterstock