Mica istorie a tatuajelor

4 octombrie 2015   Curiozități

Cu mii de ani în urmă, oamenii îşi pictau corpul pentru a se apăra de forţele răului. Astăzi, mulţi recurg la imprimarea permanentă pe mâini sau pe faţă a unor inscripţii sau desene din varii motive, unul dintre acestea fiind înfrumuseţarea trupului.

În 1991,în munţii Alpi a fost descoperit trupul intact al unui bărbat,care zăcea în acel loc de mai bine de 5.000 de ani. Arheologii l-au numit Otzi,omul zăpezii. Aceştia au găsit pe corpul mumiei îngheţate 57 de semne pe şira spinării,în spatele genunchiului şi în jurul gleznelor. Oamenii de ştiinţă spun că acestea sunt o dovadă clară că imprimarea pe corp a unor imagini sau semne datează de mii de ani.

Arta tatuajului,răspândită din vremuri străvechi

La popoarele primitive,tinerii erau tatuaţi în timpul unor ritualuri prin care li se verifica vitejia. Astfel,băieţii care nu suportau durerea din timpul imprimării erau consideraţi slabi luptători,iar despre fete se credea că nu pot face faţă suferinţelor din timpul naşterii. Cei care picau acest test erau marcaţi şi excluşi din trib.

Mai mult,persoanele care aveau tatuate pe corp imagini ale unor animale,precum şerpi,broaşte,lupi sau urşi,credeau că preiau o parte din puterile acestor vieţuitoare şi că erau ghidate de acestea. Astfel,în China,un porc sau un cal tatuat purta noroc,iar un peşte desenat pe corp era considerat aducător de sănătate şi de bogăţie.

Egiptenii au făcut cunoscută imprimarea pe corp

Arheologii susţin că egiptenii sunt cei care au transmis arta tatuajului din generaţie în generaţie. Dovadă stau descoperirile făcute de ei în această parte a lumii. În 189,s-a găsit un mormânt datând din anul 1994 î. Hr. În acesta se aflau rămăşiţele mumiei Amunet,o preoteasă din Regatul Mijlociu al Egiptului Antic. Pe mumie au putut fi văzute linii,puncte şi figuri simbolizând sexualitatea şi fertilitatea. Mai vechi decât mumiile sunt figurinele,ce reprezintă oameni tatuaţi şi instrumente folosite la imprimarea pe piele,datând de zeci de mii de ani,descoperite de-a lungul timpului de oamenii de ştiinţă.

Rol important în viaţa marinarilor

„Tatuaj“ este o adaptare anglofonă a lui „tatoo“,cuvânt originar din Tahiti,locul unde căpitanul englez James Cook a debarcat în 1769 şi unde a întâlnit bărbaţi şi femei ce aveau desenate inscripţii pe piele. Tatuajele deveniseră foarte populare printre marinari,care le foloseau pentru a-şi nota călătoriile. Când traversau un ocean,îşi marcau pe piele o ancoră,iar când ajungeau la sud de Ecuador,îşi desenau pe braţ o broască ţestoasă.

Folosite pentru a-i însemna pe răufăcători

De-a lungul istoriei,au existat perioade când oamenii au fost tatuaţi fără voia lor. Grecii şi romanii îşi marcau sclavii şi mercenarii pentru a-i descuraja să fugă. În Japonia,infractorii erau tatuaţi încă din secolul al XVII-lea,iar naziştii au imprimat numere pe pieptul şi pe braţele evreilor şi a altor prizonieri din lagărele de concentrare,pentru a-i putea identifica după ucidere. Mulţi dintre cei care au supravieţuit Holocaustului obişnuiau să poarte cămăşi cu mâneci scurte în Germania postbelică pentru ca numărul inscripţionat pe braţele lor să amintească oamenilor de ororile petrecute în lagărele de concentrare.

Renumit printre aristocraţi

În 1862,Prinţul de Wales,viitorul rege Eduard al VII-lea,a dat startul unui nou obicei:tatuarea printre aristocraţii englezi,desenându-şi pe braţ crucea Ierusalimului. Practica a fost îmbrăţişată repede şi de alţi conducători,care îşi desenau fel şi fel de însemne pe corp.

La modă şi astăzi

Cântăreţii,actorii ori sportivii de performanţă se numără printre persoanele publice care au adoptat frecvent moda tatuajelor. De exemplu,starul de cinema Angelina Jolie este deţinătoarea a peste zece astfel de însemne,printre acestea numărându-se coordonatele geografice ale locurilor de unde şi-a adoptat copiii,un citat latinesc şi o rugăciune sanscrită.

Ştiai că…

…în 1861,medicul militar Maurice Berchon a publicat un studiu în urma căruia inscripţionarea pe piele a fost considerată periculoasă pentru sănătate? Din acest motiv,tatuarea a fost interzisă în Franţa pentru o vreme.

…se spune că regina Victoria a Angliei ar fi avut un tatuaj ce înfăţişa un tigru luptându-se cu un piton?

…cruciaţii aveau desenat pe piept crucea Ierusalimului,astfel încât dacă mureau în timpul bătăliilor să aibă parte de o înmormântare creştinească?

…instrumentul electric de tatuat a fost inventat în 1891,de Samuel O'Reilly?

Mai multe