Mingea de golf aruncată pe Lună de un astronaut din echipa Apollo 14, descoperită după 50 de ani

25 februarie 2021   Curiozități

Atunci când Apollo 14 a aterizat pe Lună, pe 6 februarie 1971, omenirea mai fusese acolo de câteva ori, însă căpitanul Alan Shepard a reuşit să stabilească o premieră incredibilă – a jucat golf pe Lună! Pare ireal, dar asta a făcut. A aruncat două mingi de goft pe suprafaţa Lunii şi, spre uimirea tuturor, una dintre ele nu a ajuns prea departe şi a fost descoperită după câteva decenii bune.

Alan Shepard credea că a aruncat cea de-a doua minge la mare distanţă, însă n-a fost tocmai aşa. Un aparat digital de mare precizie a reperat o minge de golf pe suprafaţa Lunii, la o mică distanţă faţă de locul de unde o aruncase astronautul Shepard în 1971. Cu alte cuvinte, a fost găsită după fix 50 de ani!

Conform celor relatate de The Denver Post, specialistul în imagini Andy Sauders a descoperit mingea de golf în momentul în care studia filmuleţele de pe Lună, pentru a-şi realiza cartea Apollo Remastered. Acesta a mărit cât de mult a putut imaginile filmate de membrii echipei Apollo 14 şi astfel a făcut marea descoperire.

“Putem acum să afirmăm cu fermitate că prima minge n-a călătorit mai mult de 22m, în timp ce cea de-a doua minge a ajuns la o distanţă de 36m”, a declarat acesta pentru US Golfer’s Association.

Profesioniştii au estimat iniţial că mingiile lui Shepard au călătorit vreo 180m până să cadă. „Ne plăcea să glumim că a fost cel mai îndelungat show din istoria golfului pentru că nici măcar nu apucase să cadă jos mingea”, a declarat instructorul britanic de golf Butch Harmon.

Cu toate că mingiile nu au ajuns atât de departe precum s-a crezut, performanţa astronautului Shepard rămâne uimitoare, având în vedere că acesta a putut să o lovească în condiţiile în care gravitatea pe Lună e o şesime din gravitatea de pe Pământ.

„Numai faptul că Shepard a avut contact cu mingiile respective şi le-a trimis în «aer» este extrem de impresionat!”, a declarat Saunders. „Sfătuiesc orice jucător de golf să încerce numai să lovească o minge purtând costum de astronaut, cască şi mănuşi.” Ca să nu mai spunem că acea crosă pe care a folosit-o astronautul nici măcar nu era una reală, ci o imprevizaţie făcută de Shepard la bordul rachetei.

Conducătorul Apollo 14 a dezvăluit, în 1998, că NASA nici măcar n-a ştiut despre planul lui de-a arunca câteva mingii de golf pe Lună. Când i-a venit ideea de a face aşa ceva, Shepard l-a întrebat pe directorul Centrului de Zboruri, Bob Gilruth, dacă ar putea să ia cu el în rachetă câteva mingii de golf şi acesta i-a răspuns că era exclus aşa ceva, de teamă să nu compromită în vreun fel întreaga operaţiune.

„Houston, probabil că puteţi recunoaşte ce am în mână”, a spus Shepard celor de acasă, de pe Pământ, în momentul în care a început să joace golf pe Lună. Prima lovitură a fost un eşec, mingea rămânând în apropierea astronautului, însă a doua lovitură a fost un succes. Mingea a fost trimisă la distanţă de astronaut şi a fost dată dispărută vreme de jumătate de secol.

Apollo 14 a fost cea de-a treia echipă din cele şase pe care NASA le-a trimis pe Lună. Misiunea sa a fost să măsoare compoziţia atmosferică şi să studieze structura internă a Lunii.

Alan Shepard a fost cel de-al cincilea om care a păşit vreodată pe Lună şi singurul care a jucat golf pe suprafaţa Lunii.

Foto - Shutterstock, NASA, USGA Museum

Mai multe