Misterul castelelor bântuite

28 aprilie 2018   Curiozități

Cu o istorie veche, de sute de ani, multe castele din lume au dobândit notorietate în urma unor fenomene inexplicabile. Se spune că aceste clădiri, care brăzdează cerul cu turlele lor ascuţite, ar fi bântuite de fantome şi de spirite malefice.

Castelul Leap, forţăreaţa cruzimilor

Construit în secolul al XIII-lea de clanul O’Bannon, castelul irlandez a devenit o ţintă pentru iubitorii de paranormal. Mulţi sunt de părere că palatul e bântuit din cauza atrocităţilor comise aici în Evul Mediu. Doi fraţi, dintre care unul preot, s-ar fi luptat până la moarte pentru supremaţie, cel din urmă găsindu-şi sfârşitul înjunghiat. Încăperea în care a avut loc crima a primit numele de „Capela sângeroasă“, fiind vizitată de sute de turişti. Un alt personaj care bântuie castelul este „Doamna în roşu“, o femeie care ar fi murit aruncată din turn şi care, se spune, nu îşi va găsi liniştea până nu va fi făcut public vinovatul. În timpul războiului civil irlandez, castelul a fost incendiat, iar dezastrul a adus la lumină un număr impresionant de oase umane, încuiate într-o temniţă. Acolo erau închişi şi torturaţi până la moarte toţi cei care comiteau nedreptăţi.

Castelul Frankenstein, lăcaşul morţilor vii

Situat în Darmstadt, Germania, castelul Frankenstein a rămas sursa de inspiraţie a celebrelor filme de groază cu acelaşi nume şi a romanului scris de Mary Shelley. Personajul principal ar fi fost în realitate chiar Joseph Konrad Dippel, un alchimist de origine germană, numit şi „savantul blestemat“. Pasionat de ocultism, acesta ar fi făcut numeroase experimente pe cadavre, dorindu-şi să obţină elixirul vieţii veşnice, precum şi metode de exorcizare a demonilor. Firul vieţii sale s-a sfârşit brusc şi încă nu se cunoaşte exact cauza decesului său. Unii spun că ar fi avut un atac vascular cerebral, în timp ce alţii susţin că ar fi murit otrăvit, paradoxal, chiar de una din licorile sale. De atunci, fantoma savantului bântuie castelul, şi nu de puţine ori ar fi fost zărită pe acoperiş, în lumina lunii.

Castelul Fraser, mormântul unei prinţese

Construit între anii 1575-1636 în Scoţia, castelul Fraser este renumit pentru arhitectura sa elaborată, în stil gotic, şi pentru grădinile care îl înconjoară. Potrivit legendei, o prinţesă care ar fi venit ca oaspete a fost ucisă brutal în somn. Înainte de a fi îngropat, trupul ei a fost târât pe scările de piatră, lăsând în urmă o dâră lată de sânge. Se spune că nimeni nu a putut să şteargă petele, aşa că locuitorii castelului au decis să acopere scara cu panouri din lemn, care pot fi văzute şi astăzi. Personalul care deserveşte clădirea, ba chiar şi turiştii susţin că fantoma tinerei fete încă străbate sălile castelului, râzând fără oprire, iar dinspre scări se aud zgomote puternice, pe timp de noapte.

Castelul Reszel şi persecuţia vrăjitoarei

Această clădire poloneză din cărămidă roşie pare, la prima vedere, una caldă şi primitoare, cu toate că lucruri teribile au avut loc între zidurile ei. Se spune că o femeie pe nume Barbara Zdunk a fost ţinută captivă acolo, după ce a fost acuzată de incendierea mai multor case din oraş cu ajutorul vrăjilor. Ea a fost arsă pe rug ani mai târziu, după ce a fost chinuită, violată şi torturată. Se spune că avea şi doi copii pe care îi ţinea alături de ea, însă nimeni nu ştie cum ce s-ar fi întâmplat cu ei, căci nu au fost găsiţi niciodată în temniţă. Astăzi, castelul este hotel pentru turişti, însă fenomenele paranormale sunt departe de a se fi încheiat. Oamenii spun că se aud ţipete în încăperi, plânsete din temniţă, uşile se deschid singure, obiectele îşi schimbă locul, iar unele din ele apar şi dispar ca prin minune.

Ştiai că...

...pe lângă castele, există şi hoteluri bântuite? Cel mai cunoscut din lume se numeşte Hollywood Roosevelt din Los Angeles, care găzduieşte spirite celebre precum cel al lui Marlyn Monroe şi Montgomery Clift.

Mai multe