Momente uimitoare de la Jocurile Olimpice

13 februarie 2018   Curiozități

Jocurile Olimpice au o istorie foarte bogată a realizărilor, precum şi a momentelor controversate, dar există câteva momente care au schimbat cursul istoriei şi care au lăsat probabil cele mai profunde impresii despre lume şi Jocurile de astăzi.

Iată care sunt momentele de la Jocurile Olimpice care au schimbat istoria:

Paris, 1900: Participă prima femeie la Jocurile Olimpice

Femeilor nu li s-a permis să concureze la Jocurile Olimpice până la Jocurile de la Paris din 1900, când participarea lor la golf şi la tenis a fost o poartă de deschidere pentru sportivele de sex feminin la următoarele ediţii. Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 au înseamna o nouă etapă de gen cu debutul femeilor care boxează. A fost prima ediţie din istoria olimpică cu sportivi de sex feminin care au concurat la această categorie de sport.

Berlin, 1936: Jesse Owens bate recordul

Atletul afro-american Jesse Owens a bătut recordul şi a câştigat mai multe medalii de aur, distrugând astfel obiectivul lui Adolf Hilter de a folosi Jocurile Olimpice din 1936 ca un exemplu al ”noului arian”. Owens s-a alăturat mai târziu colegului său german în salt lung, Luz Long, în turneul de onoare şi a devenit un simbol al trimfului în sport asupra ideologiei naziste. Mulţimea îl adora, pentru că era un atlet adevărat, care şi-a câştigat admiratori graţie vitezei şi agilităţii sale.

Londra, 1948: Concurează sportivii în scaune cu rotile (paralimpici)

Medicul englez Ludwig Guttmann a fondat Jocurile Internaţionale destinate persoanelor aflate în scaun cu rotile pentru a ajuta la reabilitarea veteranilor răniţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Folosind terapia sportivă, a invitat atleţii să participe la competiţie, iar evenimentul a devenit în cele din urmă Jocurile Paralimpice moderne.

Roma, 1960: Televiziunea şi scandalurile

Deoarece primele Olimpiade Mondiale au început să fie televizate şi au inclus aprobarea de marcă a unui atlet, Jocurile de la Roma au inaugurat o nouă eră a comerţului şi au schimbat modul în care cei de acasă i-au văzut pe olimpici. Jocurile au evidenţiat, de asemenea, o parte negativă a competiţiei cu primul scandal de dopaj, dezvăluind mijloacele la care recurg unii sportivi pentru a se întoarce acasă cu medalii de aur.

Mexico City, 1968: Protejarea drepturilor civile

La începutul mişcării drepturilor civile din Statele Unite ale Americii, sportivii americani de culoarea au fost încurajaţi să boicoteze Jocurile. În schimb, afro-americanii John Carlos şi Tommie Smith au organizat un protest non-violent ridicând pumnii şi scandând ”Black Power”, în timp ce se rostea imnul naţional de început a ceremoniei. În consecinţă au fost suspendaţi, dar demonstraţia lor a dus la lupta americană asupra drepturilor civile la nivel internaţional.

Munchen, 1972: Teroarea înlocuieşte pacea

Înainte de Jocurile Olimpice de la Munchen, 1972, 11 istraelieni au fost lauţi ostatici şi ucişi de teroriştii palestinieni. Atunci s-a luat decizia ca competiţia să continue, dar incidentul a dus la sporirea securităţii. Însă mesajul privind pacea internaţională promovată de Jocuri a fost afectat.

Montreal, 1976: Naţiunile africane plănuiesc un boicot

Drepturile omului au fost de bază la Jocurile de la Montreal, după ce 22 de naţiuni africane au boicotat ediţia din anul respectiv în urma participării Noii Zeelande. La începutul anului 1976, Noua Zeelandă a provocat o revoltă în rândul ţărilor africane atunci când a trimis echipa naţională de rubgy. Acest lucru a marcat primul dintre cele mai multe boicoturi motivate politic în rândul Jocurilor Olimpice.

Moscova, 1980:  Boicoturile din SUA cauzează găzduirea jocurilor alternative

Cu războiul rece în curs de desfăşurare, preşedintele Jimmy Carter a cerut aliaţilor din SUA să-şi retragă echipele olimpice din cadrul Jocurilor pentru a protesta împotriva invaziei sovietice din Afganistan. S.U.A. nu a participat la Jocurile Olimpice în vara respectivă şi a găzduit, în schimb, Liberty Bell Classic din Philadelphia ca o competiţie alternativă pentru atleţii ţărilor care susţin boicotul.

Sydney, 2000: Coreea de Nord şi Coreea de Sud se unesc

Într-un moment de alianţă de scurtă durată, Coreea de Nord şi Coreea de Sud au mers împreună pentru prima dată la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Sydney. În loc să-şi poarte steagurile naţionale, echipele din Coreea de Nord şi Sud (în uniforme identice) s-au luat de mână şi au fluturat un drapel de unificare cu o hartă albastră a Coreei.

Atena, 2004: A fost schimbat designul medaliilor

Câştigătorii de la Jocurile Olimpice din 2004 au primit medalii cu un design nou. Ele au înlocuit designul iniţial al sculptorului Giuseppe Cassiolo. Medaliile olimpice pot fi văzute în cadrul muzeului stadionul Panathinaiko din Atena, unul dintre cele mai vechi stadioane din lume şi locul primelor olimpice moderne din 1896.

;

Mai multe