Motivul pentru care Jackie Kennedy nu s-a schimbat de costumul roz pătat cu sângele soţului său

11 august 2020   Curiozități

În data de 22 noiembrie 1963, Jackie Kennedy stătea lângă soţul ei într-o limuzină, plimbându-se prin Dallas. Purta un costum roz, alcătuit dintr-un sacou şi o fustă, atunci când s-au auzit focuri de armă, iar sângele soţului ei a început să i se prelingă pe haine. A fost o zi cutremurătoare, când cel de-al 35-lea preşedinte al Americii a fost asasinat. Costumul va putea fi expus publicului la împlinirea a 100 de ani de la data hotărârii.

În drum spre spital, vicepreşedintele Americii şi soţia sa se aflau într-o maşină separată. Femeia nu a reuşit să vadă decât o siluetă roz, stând pe bancheta din spate şi întinsă peste corpul bărbatului ei, năucită de ceea ce s-a întâmplat, scrie Biography.com

În timp ce medicii au încercat să-l salveze pe fostul preşedinte, Jackie nu a putut sta departe de soţul ei, îngenunchind chiar pe podeaua acoperită cu sânge pentru a se ruga. Nu a mai fost nimic de făcut, iar ceasul morţii fostului preşedinte a fost marcat de ora 13.00. 

Costumul roz, un simbol pentru a arăta lumii ceea ce i-au făcut 

În timp ce se îndrepta spre avion, alături de sicriul soţului ei, pe Jackie o aştepta un rând de haine curate pentru a se schimba.  Fosta primă doamnă înţelesese întotdeauna puterea imaginilor de a transmite mesaje, aşa că a ales să poarte costumul roz pătat de sânge. Aşa cum s-a arătat, în ţinuta ei “sângeroasă”, de fapt a arătat lumii ce s-a întâmplat în ziua ororii. Chiar dacă i s-a propus să nu fie fotografiată, la debarcarea din avion, aceasta a insistat să se vadă ceea ce simboliza costumul ei roz. 

Fosta prima doamnă şi-a păstrat calmul, chiar şi atunci când a povestit ce s-a întâmplat

Jackie a început să retrăiască trauma recentă, povestind cele întâmplate cumnatului său, Robert Kennedy, prietenilor şi familiei. A amintit inclusiv de o altă pierdere, cea a fiului ei născut prematur, Patrick Bouvier Kennedy, cu patru luni mai devreme. Schimbarea ţinutei a fost ultimul lucru pe care şi l-a dorit să-l facă. 

Costumul roz, expus publicului într-o 100 de ani de la data hotărârii 

Jackie i-a fost alături soţului ei atunci când trupul lui neînsufleţit a fost depus la Casa Albă. După ce sicriul a fost pus în camera de est a instituţiei, ea a mers în cameră şi a reuşit să se schimbe în cele din urmă. Servitoarea, şocată de imaginea costumului, a aşezat piesele vestimentare într-o pungă. După câteva luni, costumul lui Jackie, bluza, ciorapii şi încălţămintea, toate încă pătate de sânge, au fost trimise la Arhivele Naţionale. Ţinuta ei a fost păstrată acolo de atunci.

În 2003, Caroline Kennedy, fiica cuplului, a hotărât ca, după 100 de ani, ţinuta să poată fi expusă spaţiului public pentru a nu dezonora memoria fostului preşedinte şi pentru a nu provoca suferinţă celor apropiaţi. Până în anul 2103, costumul roz al mamei sale va fi păstrat într-un mediu atent controlat, simbol al uneia dintre cele mai negre zile din istoria S.U.A.

Mai multe