Nu îţi place să fii îmbrăţişat? Iată care poate fi explicaţia!

4 mai 2021   Curiozități

În pandemie, oamenii au renunţat din motive de siguranţă la îmbrăţişări şi la strângeri de mână. Totuşi, dintotdeauna au existat în lume două tipuri de persoane: cele care iubesc să fie îmbrăţişate şi cele care urăsc atingerile. De ce această discrepanţă?

Îmbrăţişarea reprezintă un gest sinonim cu bunătatea, blândeţea şi prietenia. Se pare că originea îmbrăţişărilor are legătură cu animalele, iar oamenii au preluat acest gest de la maimuţe. Atunci când se află în captivitate, primatele se îmbrăţişează reciproc în semn de salut. Această acţiune reduce tensiunea dintre ele şi simbolizează prietenia. Cea mai întâlnită este îmbrăţişarea din faţă sau din lateral şi este însoţită de o bătaie pe spate. Aceasta este o formă de salut şi este asemănătoare cu ceea ce fac oamenii. În cazul omului, contactul piele pe piele este adesea prima interacţiune pe care bebeluşul o primeşte. Medicii le îndeamnă pe mame să îşi aşeze bebeluşul la piept, deoarece în acest mod se formează o legătură strânsă între copil şi părinte. Pe măsură ce copilul creşte, el va primi numeroase îmbrăţişări din partea familiei sau din partea apropiaţilor. Îmbrăţişarea transmite încredere şi siguranţă, dar de ce unele persoane urăsc să fie îmbrăţişate?

Cine nu tolerează îmbrăţişările 

Se pare că explicaţia îşi are originile în copilărie. Copiii crescuţi de părinţii care i-au îmbrăţişat au şanse să ducă tradiţia mai departe, iar cei care nu au primit atât de multă afecţiune fizică nu se simt în largul lor atunci când sunt îmbrăţişaţi. De asemenea, în rare cazuri, acest lucru poate fi valabil şi invers - atunci când în copilărie unele persoane au fost lipsite de afecţiune, la maturitate, ele vor simţi nevoia de multă interacţiune socială. Totodată, femeile sunt mai dispuse să ofere îmbrăţişări, faţă de bărbaţii care nu sunt atât de atraşi de acest lucru. Această chestiune se datorează normelor sociale care consideră că ar fi mai corect ca bărbaţii ar trebui să dea mâna decât să se îmbrăţişeze. Un alt motiv pentru care unele persoane nu suportă să fie îmbrăţişate poate fi anxietatea socială. Acestor persoane le poate fi dificil să îmbrăţişeze pe cineva şi îi evită chiar şi pe prietenii lor sau pe cei din familie. În cazul lor, contactul cu alţi oameni le poate cauza stări de panică şi de nervozitate. De asemenea, mai ales în perioada aceasta de pandemie, unora le este teamă să intre în contact cu germenii de la alţi oameni. Unii ar putea avea chiar şi o fobie vizavi de atingerea altor persoane.

Sursă foto: Shutterstock

Mai multe