Numele îţi influenţează înfăţişarea. De ce cred oamenii de ştiinţă că stereotipurile numelor se manifestă în aspectul fiecăruia?

26 iulie 2021   Curiozități

Alegerea numelui unui copil este una dintre primele mari decizii pe care trebuie să le ia părinţii. Se dovedeşte că alegerea justifică gândirea profundă, deoarece, potrivit unui studiu, numele poate determina cum va arăta o persoană la vârsta adultă.

Respondenţii unui studiu realizat recent de experţi de la Univesitatea din Ierusalim în colaborare cu oameni de ştiinţă din Franţa şi SUA au putut ghici corect numele unui străin pe baza unei fotografii a feţei lor. „Există ceva caracteristic unei Emily care o face să arate ca o Emily”, a spus profesorul francez asociat Anne-Laure Sellier, care a făcut parte din echipa de cercetare.  Acest lucru a fost dovedit de experimentul lor cu participanţi francezi şi israelieni, cărora li s-au arătat fotografii aleatorii, apoi li s-a cerut să aleagă care credeau că este numele adevărat al persoanei din 4 opţiuni date. Rezultatele au fost uimitoare.

Numele sunt asociate cu aşteptări sociale şi culturale preexistente

Conform rezultatelor studiului, respondenţii au ales numele corect cu o rată de 25% până la 40%. Aceste rezultate implică faptul că există ceva care ne ne face să arătăm conform cu numele nostru. Un algoritm computerizat a reuşit să identifice trăsăturile faciale unice asociate fiecărui nume.

Pentru a testa această teorie şi pentru a vedea fotografiile se potrivesc cu numele, cercetătorii au efectuat o analiză computerizată a feţelor a peste 94.000 de persoane. Computerul s-a descurcat chiar mai bine decât voluntarii şi a ales corect cu o rată cuprinsă între 54% şi 64%. Acesta a realizat o aşa-numită „hartă a căldurii”, pe care algoritmul computerului a produs-o. Harta a evidenţiat componentele faciale care au servit drept indicii pentru determinarea numelui persoanei.

Echipa a afirmat că respondenţii au reuşit să ghicească corect din cauza stereotipurilor legate de fiecare nume în parte. Atitudinea socială faţă de un anumit apelativ ar putea influenţa percepţia titularului numelui despre cum ar trebui să arate, ceea ce este similar cu conceptul unei profeţii care se împlineşte de la sine.

Oamenii îşi pot modifica subconştient aspectul pentru a se potrivi stereotipului legat de nume

După cum indică studiul, atunci când lumea are o anumită noţiune despre cum arată cineva cu un anumit nume, persoanele cu acelaşi nume pot imita inconştient aceste trăsături. Practica de a-ţi modifica aspectul fizic de dragul asocierii îşi are rădăcinile de la vechii peruani. Membrii unor triburi legau capetele sugarilor, pentru a avea forma care se potrivea cu a celor din grupul lor.

Cercetătorul Sellier a subliniat că aspectul vestimentar, coafura şi chiar tatuajele pe care le alegem fac parte din efortul de a sublinia afilierea la grupul celor care ne poartă numele. De exemplu, numele Jennifer poate fi asociat cu o persoană blondă pentru simplul fapt că aşa sunt unele dintre celebrele Jennifer pe care le cunoaştem.

Într-un alt test, cercetătorii le-au tăiat cerut voluntarilor să ghicească numele unor persoane doar uitându-se la păr. Au fost în continuare capabili să aleagă corect. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează faptului că părul este unul dintre cele mai simple aspecte pe care oamenii le pot controla dacă doresc să copieze un anumit aspect.

Modul în care sună un anumit nume indică anumite trăsături fizice

Nu doar stereotipurile legate de nume îşi pun amprenta asupra modului în care arată o anumită persoană, ci şi felul în care sună numele. De pildă, Bob are un sunet mai rotund, deci este de obicei asociat şi cu o faţă rotundă.

Echipa a descoperit că în privinţa poreclelor unice, cum ar fi Chachou pentru Charlotte, este mai greu să faci o conexiune între nume şi aspectul fizic. Motivul este acela că apelativele unice nu au niciun stereotip ataşat, astfel încât dispare presiunea ca persoana să se încadreze într-un anumit tipar.

Cercetătorii au mai descoperit, de asemenea, că atunci când voluntarii priveau fotografii ale unor persoane din afara culturii lor, existau mai puţine şanse de a identifica numele corect. De exemplu, atunci când respondenţilor francezi li s-au arătat fotografiile unor israelieni şi invers, aceştia nu au reuşit să identifice numele la fel de exact ca în cazul persoanelor din ţările lor.

FOTO: Shutterstock

Mai multe