O lume extraterestră se află chiar în centrul Pământului? Pe ce piste merg cercetătorii

1 aprilie 2021   Curiozități

Cum ar fi ca planeta noastră să fie formată în urma unui impact catastrofal? Oamenii de ştiinţă studiază de ceva timp straturile Pământului şi cred că o „planetă- embrion‟, pe care au botezat-o Theia, s-ar afla în mantaua Terrei.

În cadrul cercetărilor, oamenii de ştiinţă şi-au propus să descopere modul în care impactul ar fi putut „captura‟ planeta extraterestră în centrul Pământului.

Experţi speculează că Pământul a fost format dintr-o planetă de dimensiunea lui Marte, cunoscută sub numele de Theia – cu bucăţi identificabile ale planetei extraterestre găsite încă în interiorul Pământului.

Şi că un astfel de impact fatal a format şi Luna, însă acum îşi concentrează atenţia pe urmele specifice ale ciocnirii, rămase în urmă în mantaua Pământului.

Când Pământul s-a contopit cu planeta extraterestră

În 2016, cercetătorii UCLA au lansat ipoteza că Pământul ar putea fi, de fapt, format din două planete, care s-au contopit după ce s-au ciocnit: Pământul însuşi şi Theia. La acea vreme, oamenii de ştiinţă au spus că suspectează că cele două mase planetare se amestecă uniform. Acum, Qian Yuan de la Universitatea de Stat din Arizona, şi colegii săi sugerează că misterioasele "pete dense" din interiorul Pământului sunt piesele specifice ale planetei Theia, care sunt încă intacte.

Echipa lui Yuan a prezentat o lucrare la începutul lunii martie, la cea de-a 52-a Conferinţă de Ştiinţe Lunare şi Planetare. În cadrul lucrării, aceeştia explică:

„Mantaua Theiei poate fi cu câteva procente intrinsec mai densă decât mantaua Pământului, ceea ce permite materialelor din mantaua Theiei să se scufunde în mantaua cea mai joasă a Pământului şi să se acumuleze în grămezi termochimice care pot provoca [zonele dense] observate seismic‟.

Oamenii de ştiinţă din statul Arizona au identificat porţiuni specifice din interiorul Pământului şi au reconstruit procesul prin care aceste porţiuni ar fi putut să lovească Pământul timpuriu şi să se scufunde în centrul său.

Cum au rămas intacte porţiuni din Theia miliarde de ani?

Se crede că aici este vorba despre o funcţie a modului în care funcţionează mantaua Pământului, unde convecţia circulă materia care are o anumită temperatură şi densitate. Materia din Theia este atât de densă, încât s-a scufundat şi nu a mai plutit niciodată înapoi în zona de convecţie. Gândeşte-te la asta, ca la murdăria care se acumulează într-un colţ al caasei, greu de curăţat cu aspiratorul.

Unele zone„de dimensiunea continentului” sunt cele mai mari porţiuni din interiorul Pământului, sunt situate sub Africa de Vest şi Oceanul Pacific şi au o grosime de sute de kilometri, explică HuffPost.

@shutterstock  

Mai multe