Obiceiuri periculoase care pot declanşa depresia. Ce este bine să faci pentru o stare de spirit mai bună

20 mai 2021   Curiozități

Depresia este cea mai comună suferinţă mintală la nivel de comunitate. Se estimează că peste 27% dintre adulţii europeni experimentează cel puţin o formă de anxietate şi de depresie. Sănătatea mintală este importantă, de aceea este bine să fim atenţi la obiceiurile, care ne pot distruge starea de spirit.

Lipsa bucuriei, lipsa plăcerii de viaţă, pierderile şi creşterile mari în greutate, agitaţia, moleşeala, lipsa somnului, gândirea pesimistă şi sentimentele de vinovăţie sunt doar câteva dintre simptomele pe care persoanele care suferă de depresie le manifestă. Din fericire, depresia poate fi evitată, dacă suntem atenţi la stilul de viaţă pe care îl avem.

Sedentarismul

Prea mult timp petrecut în faţa televizorului sau în faţa altor dispozitive electronice ne poate influenţa sănătatea mintală. Exerciţiile fizice sunt importante, mai ales dacă simţim că avem o zi mai proastă - ele ne ridică starea de spirit şi ne fac să ne simţim bine, în cazul în care ne simţim deprimaţi. Când suntem activi, creierul eliberează substanţe chimice bune, precum endorfine, care pot atenua sentimentul de depresie.

Mâncarea procesată

Un hamburger sau o pungă de chips-uri pot fi gustări delicioase şi rapide, însă prea multă mâncare procesată poate duce atât la acumularea kilogramelor în plus, cât şi la apariţia unor stări proaste. Potrivit unei studiu publicat în „Jurnalul American de Nutriţie‟, cu cât dieta este mai sănătoasă, cu atât este mai mic riscul de depresie.

Singurătatea

Câteva momente de singurătate, pot fi benefice, din când în când, însă dacă petrecem prea mult timp singuri, acest obicei poate creşte riscul de depresie. Potrivit pshiologului Susan Heitler, cea mai importantă strategie pentru depăşirea unui episod depresiv este crearea unei legături de prietenie puternice: „De fiecare dată când ne conectăm cu energia altei persoane, este o oportunitate pentru un schimb emoţional pozitiv. Prietenii sunt ridicol de sănătoşi pentru noi!‟, spune psihologul.

Somnul insuficient

Potrivit unui studiu publicat în „Cognitive Therapy and Research‟, persoanele care s-au culcat la ore târzii au avut mai multe gânduri negative pe parcursul zilei, comportament care este legat de apariţia depresiei. În schimb, persoanele care au adormit mai devreme au fost mai liniştite şi au avut mai multe gânduri pozitive, în ziua următoare.

Stresul

Stresul cronic este una dintre cele mai comune cauze ale depresiei. În această situaţie este important să învăţăm cum să gestionăm relaţia noastră cu stresul de zi cu zi, pentru a ne bucura de o stare mintală bună. Pentru gestionarea stresului, evită supra-solicitarea şi încearcă meditaţia!

Sursă foto: Shutterstock.com 

Mai multe