Originile Zilei Mamei şi când este sărbătorită de alte state
Din februarie până în decembrie Ziua Mamei este celebrată pe tot globul. Este dedicată mulţumirilor aduse mamelor din întreaga lume pentru tot ceea ce fac pentru copiii lor.
În multe ţări, Ziua Mamei nu este sărbătorită pe 8 martie, aşa cum ne-am obişnuit noi românii. Pe 15 octombrie 2009, Guvernul României a adoptat o lege care stabileşte Ziua Mamei în prima duminică a lunii mai şi Ziua Tatălui în a doua duminică a lunii mai. În România, Ziua Mamei a coincis cu Ziua Internaţională a Femeii care aminteşte de realizările sociale ale femeilor şi lupta continuă împotriva violenţei şi a discriminării. Începând din anul 1913, femeile din Rudia au început să sărbătorească Ziua Femeii în ultima duminică din luna februarie, iar în 1917, după calendarul de stil vechi, aceasta a avut loc pe 8 martie pe stil vechi. Atunci, femeile din Sankt Petersburg au făcut o grevă pentru a cere finalizarea Primului Război Mondial. Puţin mai târziu, după Revoluţia din Octombrie, activista rusă Alexandra Kollontai şi reprezentanta mişcării feministe ruse împreună cu Vladimir Lenin au declarat ziua de 8 martie sărbătoare a femeii şi mamei. În 1977, a fost proclamată de ONU Ziua Internaţională a Femeii pe 8 martie. În multe state de pe glob, Ziua Mamei este celebrată la o altă dată decât Ziua Femeii.
În Rusia, Ziua Mamei se celebrează tot pe 8 martie
Rusia sărbătoreşte Ziua Mamei în aceeaşi zi cu aceea dedicată femeii, pe 8 martie. Le este arătată aprecierea nu doar mamelor, ci şi surorilor, mătuşilor, bunicilor, soţiilor şi prietenelor cărora li se oferă flori.
Ucrainenii evită să sărbătorească Ziua Mamei pe 8 martie
În Ucraina, Ziua Mamei, sărbătorită în a doua duminică a lunii mai, a căpătat popularitate. Ziua Internaţională a Femeii este o sărbătoare pe care unii o respectă, iar alţii o boicotează din cauza legăturilor sale sovietice.
Francezii au dedicat iniţial ziua mamelor cu mulţi copii
Francezii sărbătoresc „Fête des Mères” în ultima duminică din mai, cu excepţia cazului în care Rusaliile cad în aceeaşi zi, situaţie în care a fost mutată în prima duminică din iunie, după lege adoptată în 1950. În ceea ce priveşte originile sale, unele oraşe din Franţa au început să sărbătorească Ziua Mamei în 1918, zi în care mamele de familii numeroase erau apreciate pentru eforturile lor. Şi unele foste colonii franceze sărbătoresc Ziua Mamei în ultima duminică din mai sau prima duminică din iunie.
În Statele Unite ale Americii, totul a pornit de la iubirea unei femei pentru mama ei
Tot în a doua duminică a lunii mai se sărbătoreşte Ziua Mamei şi în SUA. Anna Jarvis a ţinut prima Ziua Mamei în onoarea regretatei sale mame pe 10 mai 1908, în Virginia de Vest. Jarvis a făcut o campanie pentru a stabili Ziua Mamei ca sărbătoare naţională a SUA. A fost declarată oficial sărbătoare în statul Virginia de Vest în 1910, apoi alte state au urmat exemplul.
Ziua Mamei a evoluat dintr-o practică creştină în Regatul Unit al Marii Britanii
Britanicii sărbătoresc „Duminica Mamelor” în a patra duminică a Postului Mare. Majoritatea istoricilor cred că a evoluat din obiceiul creştin din secolul al XVI-lea de a vizita mamele în duminica a patra din timpul Postului Mare. Ca urmare a eforturilor comercianţilor, sărbătoarea a redevinit populară în toată Marea Britanie în anii `50. Au preluat tradiţia şi coloniile britanice, ca Nigeria.
Spania şi Portugalia închină Fecioarei Maria sărbătoarea mamelor
„Día de la Madre” a fost sărbătorită până în 1965 în Spania şi Portugalia de „Ziua Fecioarei” sau „Sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri”, pe 8 decembrie. După 1965, a fost mutată în prima duminică a lunii mai, luna dedicată Fecioarei Maria conform credinţei catolice, şi este o sărbătoare foarte populară.
Tot în prima duminică a lunii mai, mamele sunt în centrul atenţiei în Ungaria, unde a fostsărbătorită pentru prima dată în 1925 de Tineretul Crucii Roşii Maghiare, dar şi în Germania unde „Muttertag” a fost înfiinţat de Asociaţia Florărilor Germani. În Austria, Marianne Hainisch, fondatoarea mişcării femeilor austriece, este considerată iniţiatoarea răspândirii şi instituirii Zilei Mamei în 1924. Grecii şi ciprioţii sărbătoresc şi ei Ziua Mamei în a doua duminică a lunii mai, ca o mare parte din lume. Grecii antici obişnuiau să sărbătorească festivalul anual de primăvară pentru a-l onora pe Rhea, soţia lui Cronos şi mama multor zeităţi ale mitologiei greceşti.
Israelienii au închinat Ziua Mamei unei salvatoare a copiilor din Germania nazistă
Pentru evrei, Ziua Mamei a evoluat către Ziua Familiei şi este folosită pentru a sărbători dragostea reciprocă în interiorul familiei. Este stabilită pe 30 Shevat din calendarul evreiesc, între 30 ianuarie şi 1 martie. Sărbătoarea a fost fixată în ziua de comemorare a morţii Henriettei Szold, pe 13 februarie 1945. Organizaţia ei, Youth Aliyah, a salvat mulţi copii evrei din Germania nazistă.
FOTO: Shutterstock