Perlele, comoara din lumea apelor
Secole întregi, perlele au fost considerate un simbol al purităţii şi al frumuseţii feminine. Însă, dincolo de eleganţa şi rafinamentul lor, picăturile de sidef pe care mai toate femeile şi le doresc sunt, înainte de orice, un dar al naturii.
O istorie preţioasă
Mărgăritarele naturale sunt formate în urma pătrunderii întâmplătoare a unui corp străin în mantaua unor muluşte bivalve (stridie). Perlele de cultură se formează prin intervenţia oamenilor, care introduc în ţesuturile moi ale scoicii acel corp străin.
Bijuterii clasice
Ştiai că perlele de cultură pot fi de apă dulce sau de apă sărată? Majoritatea celor de apă dulce provin din China iar comercializarea lor a devenit o afacere profitabilă în industria bijuteriilor de lux, în timp ce perlele de apă sărată îşi au originea în ţări precum Australia, Tahiti, Indonezia sau Tailanda, preţul lor fiind mult mai ridicat.
Cum se pot deosebi perlele adevărate de cele false? Originalele sunt reci la atingere, iar la contactul cu dantura, dau un gust nisipos. Perlele false sunt netede şi perfect sferice, în timp ce mărgăritarele adevărate prezintă variaţii de nuanţă şi mici imperfecţiuni, detectabile la pipăit.
Cea mai mare perlă din lume
Cea mai mare perlă din lume cântăreşte 34 de kilograme şi a fost evaluată la 100 milioane de dolari. Mărgăritarul gigant a fost găsită de un pescar filipinez, care a ţinut-o ascunsă sub pat 10 ani.
Perla, un simbol al lacrimilor
Se spune că perlele simbolizează lacrimile şi că aduc ghinion celei care le poartă în ziua nunţii – aşa că unele mirese superstiţioase aleg să se ferească de astfel de bijuterii.
Cele mai elegante femei ale lumii precum Coco Chanel, Audrey Hepburn sau Marlyn Monroe erau fascinate de frumuseţea lor, aşa că nu se puteau despărţi de ele nici măcar în timpul nopţii. Şi Regina Elizabeta I a Angliei avea o pasiune atât de puternică pentru perle, încât purta câte 7 şiraguri odată. Tot ea a fost posesoarea unei rochii încrustată cu 3.000 de perle.