Plânsul arde calorii. Câte calorii consumăm şi ce alte efecte produce în organism

19 ianuarie 2021   Curiozități

Plânsul este un răspuns la o emoţie intensă. Atunci când emoţia respectivă devine copleşitoare, organismul are o reacţie fizică, iar această reacţie se transpune în lacrimi. Indiferent că sunt lacrimi de durere sau de bucurie, această activitate a organismului are un efect: sunt arse calorii.

Aceste lacrimi sunt numite numite lacrimi psihice, iar ele apar atunci când plângem din cauza unei emoţii. Sunt lacrimi produse ca răspuns la stres, bucurie, furie, tristeţe sau suferinţă, chiar şi fizică.

Emoţiile sunt procesate de o parte specifică a creierului, numită sistemul limbic (în special de hipotalamus), care este legat de sistemul nervos autonom (cel asupra căruia nu avem control). Acest sistem, prin intermediului neurotransmiţătorului numit acetilcolină, controlează activitatea sistemului lacrimal, stimulând producţia de lacrimi.

Că plânsul arde calorii poate fi o surpriză. Din păcate, nu este suficient pentru a arunca la gunoi pantofii de alergat. Deşi este o reacţie fizică, plânsul nu necesită un efort intens şi are un doar efect redus asupra ratei noastre metabolice. Astfel, vom arde doar un număr mic de calorii atunci când plângem.

Totodată, oamenii de ştiinţă au constatat că femeile sunt "programate" de natură să plângă mai des, deoarece, de-a lungul vieţii acestea trec prin multe stări emoţionale diverse: sarcina, naşterea, sentimentele materne etc.

Câte calorii ardem într-un minut de plâns

Potrivit unui studiu publicat de National Library of Medicine (SUA), s-a constatat că plânsul arde aproximativ 1,3 calorii pe minut. Ceea ce înseamnă că, dacă "dăm apă la şoricei" timp de 30 de minute, vom consuma în jur de 39 de calorii. Întâmplător, râsul arde aceeaşi cantitate de calorii ca şi plânsul. Aşa că noi alegem! 

În timp ce actul fizic al plânsului nu este tocmai activitatea cea mai eficientă de ardere a caloriilor, poate ajuta la echilibrarea hormonilor şi ameliorează stresul, care ajută la reglarea cortizolului. De altfel, lacrimile psihice conţin un analgezic natural, numit leucină, acesta fiind probabil motivul pentru care ne simţim mai bine după un plâns zdravăn. 

FOTO Shutterstock

Mai multe