Poveste fără final fericit. Rapunzel, inspirată de o sfântă care a fost decapitată de tatăl ei

4 octombrie 2021   Curiozități

Adevărata Rapunzel n-a fost doar o fată frumoasă, cu părul lung, ci a fost sfântă de-a dreptul. Povestea originală nu are un final fericit, motiv pentru care Disney a decis să schimbe mai multe aspecte ale sale pentru a fi potrivită copiilor.

Rapunzel şi Sfânta Barbara nu au în comun doar faptul că erau amândouă închise într-un turn. Amândouă erau destul de independente şi nu voiau să asculte orbeşte de cei care-i plănuiau destinul. Din fericire pentru Rapunzel, ea nu a suferit aceleaşi lucruri îngrozitoare prin care trecuse Barbara. Deh, Disney a îmblânzit povestea astfel încât să fie pe placul celor mici!...   

Eroina originală era, după cum spuneam, o tânără frumoasă închisă într-un turn. Este vorba despre nimeni alta decât Sfânta Barbara, o martiră creştină a cărei poveste a fost compilată de Jacobus de Voragine, arhiepiscopul din Genova, în anul 1275.

Sfânta Barbara era fiica unui meşteşugar roman bogat, care a trăit cândva prin secolul al XIII-lea. Tatăl ei a închis-o într-un turn pentru a se asigura că astfel tânăra nu se putea converti la creştinism, însă Barbara a găsit o modalitatea de-a face asta. Mai mult de-atât, copila s-a opus căsniciei din simplul motiv că îşi dorea să-şi păstreze virginitatea. Însă, ca pedeapsă pentru faptul că nu şi-a ascultat părintele, tatăl ei a luat-o de păr şi a decapitat-o.  

Povestea celor două se deosebeşte în momentul în care aflăm cine a fost răufăcătorul fetei. În viaţa reală, n-a fost vreo putere magică necunoscută, ci chiar tatăl fetei. În anii de început al creştinismului, Barbara s-a convertit, în mod secret, la noua religie, dar tatăl ei, care practica religia romană, şi-a închis propria fiică într-un turn ca să nu o lase să ajungă să practice noua religie.

În ciuda împotrivirii tatălui ei, Barbara tot a reuşit să afle despre creştinism. Închisă deja în turn de câţiva ani buni – timp în care primea mâncare şi haine cu ajutorul unui coş urcat până în vârful turnului printr-o sfoară – tânăra a găsit o modalitate de-a afla mai multe despre noua religie.

Conform legendei, un necunoscut a strecurat o carte în coşul zilnic al fetei, iar volumul respectiv avea ca subiect creştinismul. Interesată de nou religie, fata s-a convertit pe ascuns. Şi, mai mult de-atât, l-a convins pe tatăl ei să-i trimită sus, în turn, şi un preot. Cum a reuşit asta? S-a prefăcut bolnavă şi a cerut să fie consultată de un doctor, iar pe vremea aceea preoţii erau medici ai sufletului. Astfel, a areuşit să se boteze în mare secret.

Din păcate, convertirea fetei la noua religie i-a adus şi sfârşitul prematur şi violent.

Într-o bună zi, când tatăl ei era plecat cu treburi prin oraş, le-a cerut muncitorilor care lucrau la turn să facă trei ferestre, nu două, cum fusese înţelegerea cu tatăl ei. Modificarea a fost făcută nu pentru a beneficia de mai multă lumină în turnul şi aşa rece şi întunecat, ci ca simbol a Sfintei Treimi – Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.  

Atât i-a trebuit părintelui ca să acţioneze!

Conform celor scrise în Viaţa Sfintei Barbara, o carte din secolul al XIII-lea, tatăl fetei a izbucnit într-o criză de furie când a aflat că fata lui se convertise la creştinism. „Tatăl ei a luat-o de păr, a tras-o până jos şi a băgat-o în închisoare”, stă scris în cartea sus menţionată.

Însetat de răzbunare, părintele a cerut ca propria lui fiică să fie judecată pentru convertirea la creştinism. La proces, judecătorul păgân i-a cerut fetei să aleagă între a renunţa la creştinism şi a fi torturată. Barbara a ales tortura.

Fata a fost dezbrăcată şi bătută crunt, după care i s-a pus sare pe răni, pentru a simţi din plin durerea îngrozitoare. Următoarea mişcare a fost să-i fie tăiaţi sânii, după care să fie trasă prin oraş dezbrăcată şi de-abia respirând, pentru a o vedea toată lumea.

Nici măcar asemenea tortură n-a fost suficientă pentru tatăl care se simţea trădat. Acesta a apucat-o pe fiica lui deja în chinuri de la tortura insuportabilă de părul acesteia lung şi frumos şi a decapitat-o cu sabia sa.

Imediat ce Barbara a murit, un fulger imens a tăiat cerul în două şi l-a lovit pe părintele care de-abia îşi ucisese fiica. Acesta a căzut la pământ mort.

Foto - filmul Tangled (2010)

Mai multe