Povestea de amor secretă care a inspirat simbolul Rolls Royce. Sfârşitul tragic al celei care i-a fost model
Eleanor Thornton a fost inspiraţia pentru doamna zburătoare sau „Spiritul extazului‟, simbol al Rolls-Royce , recunoscută de şoferii din întreaga lume ca un semn al calităţii şi distincţiei.
Născută în districtul londonez, Stockwell, în 1880 dintr-o mamă spaniolă şi un inginer australian, Eleanor Thornton a părăsit şcoala la 16 ani şi a început să lucreze la Automobile Club. I-a întâlnit pe toţi pionierii auto ai vremii, printre care şi pe John Scott Montagu, cel care avea să-i schimbe viaţa şi s-o implice într-o poveste de dragoste care a străbătut timpul.
John Scott Montagu s-a îndrăgostit la prima vedere
John Scott Montagu era o figură carismatică, educată la Eton şi Oxford, cu un mare interes pentru călătorii şi transporturi şi un mare pasionat de maşini, care a ocupat locul al treilea în cursa Paris-Ostend în 1899. Era căsătorit cu Lady Cecil Kerr, cu care a avea o fiică. Cu toate acestea, când a întâlnit-o pe domnişoara Thornton, s-a îndrăgostit pe loc. „M-am îndrăgostit de ea la prima vedere, dar, pentru că nu mă puteam căsători cu ea, am simţit că trebuie să mă feresc de ea cât de mult pot. Totuşi, a început să-mi placă şi să-şi dea seama şi ea de sentimentele mele‟, a mărturisit el mai târziu.
În 1902, când Eleanor avea 22 de ani şi Montagu 36, ea a plecat să lucreze ca asistenta lui la prima revistă auto britanică, „Car Illustrated‟. El a explicat: „În scurt timp, am descoperit că ne iubim intens şi scrupulele au dispărut înaintea marii noastre iubiri”. A fost o iubire a cărei lumină nu s-a stins niciodată. Când tatăl lui Montagu a murit în 1905, John Scott a moştenit titlul, devenind al doilea baron Montagu din Beaulieu şi a trecut de la Camera Comunelor la Lorzi.
Montagu deţinea un Rolls-Royce şi o lua adesea la o plimbare împreună cu Charles Sykes, artist şi sculptor. Aşa a ajuns Eleanor să inspire şi să modeleze spiritul extazului. Montagu era prieten cu directorul general al Rolls-Royce şi lucrau pentru o statuetă oficială, pe care, la sugestia lui Montagu, Charles Sykes a fost însărcinat s-o proiecteze. Sykes i-a cerut permisiunea domnişoarei Thornton să-i fie model.
Soţia lui Montague s-a resemnat în faţa iubirii lor
Nu este clar dacă până atunci soţia lui Montagu, Lady Cecil, ştia adevărul despre relaţia dintre soţul ei şi asistenta personală, dar a aflat până în anul 1915, când Montagu a trebuit să plece în India pentru a fi consilier pentru serviciile de transport mecanic al guvernului din India. Montagu hotărâse ca domnişoara Thornton să-l însoţească pe Montagu. Înainte de călătorie, Eleanor a corespondat cu Lady Cecil. Tonul ei era tandru şi conspirativ: „Veţi avea satisfacţia de a şti că va fi îngrijit‟.
Potrivit biografului lui Montagu, familia a simţit că Lady Cecil s-a resemnat, fără sentimente de amărăciune faţă de afacerea soţului ei. Se pare că a considerat că, dacă ar fi trebuit să ia o amantă, atunci a fost mai bine că a ales pe cineva aşa dulce ca Eleanor decât o femeie care ar putea provoca un scandal.
Ultimele zile petrecute de Montague şi Eleanor împreună
Zilele în care au călătorit către India au fost, din păcate, ultimele pe care Montagu şi Thornton le-au petrecut împreună. Au urcat pe o navă în Marsilia în ziua de Crăciun din 1915. Cinci zile mai târziu, pe 30 decembrie, îşi luau prânzul atunci când un submarin german a lansat o torpilă asupra navei lor. Atacul a fost urmat de explozia unuia dintre cazanele navei. Apa de mare îngheţată a pătruns pe navă, iar în haosul creat, Montagu şi Eleanor s-au gândit să găsească o barcă de salvare, dar nu au mai avut timp. Montagu o ţinea pe Eleanor în braţe, dar i-a fost răpită de ape. Nava s-a scufundat în câteva minute, iar el a fost târât departe de ea. Purta o vestă gonflabilă de salvare şi acest lucru, împreună cu o explozie subacvatică care l-a propulsat la suprafaţă, i-au salvat probabil viaţa.
„Aproape toate bărcile au fost distruse. După o luptă disperată, am urcat pe o barcă spartă cu 28 de marinari şi trei europeni. Numărul nostru a fost redus la 19 a doua zi şi doar 11 au rămas în viaţă, restul murind din cauza rănilor‟, a povestit Montagu. Au fost salvaţi după 32 de ore petrecute pe mare, fără hrană sau apă. El s-a refăcut în Malta, apoi s-a întors la Londra, unde a fost flatat să-şi citească propriul necrolog. După această tragedie, timp de ani de zile, Montagu a continuat să-şi caute iubita pierdută.
Lady Cecil a murit în 1919 şi Montagu s-a recăsătorit în anul următor, urmând să aibă un fiu, Edward, care acum este al treilea baron Montagu din Beaulieu. Urmările relaţiei amoroase nu s-au încheiat odată cu moartea celor două femei implicate. Actualul Lord Montagu a dezvăluit că a descoperit la moartea tatălui său, când s-a citit testamentul, că a avut un copil cu Eleanor. Era o fetiţă care a fost dată spre adopţie şi pe care Eleanor nu a dorit s-o contacteze, dar Montague a întâlnit-o ocazional. Fata a fost la fel de discretă ca mamei ei. A participat la înmormântarea tatălui ei, dar nimeni nu a observat că era acolo. Ea s-a căsătorit cu un comandant chirurg în Marina Regală şi a avut doi fii, dintre care unul, din întâmplare, a lucrat pentru Rolls-Royce.
FOTO: Shutterstock