Produse alimentare create din întâmplare. Au cucerit lumea cu gustul lor

10 februarie 2021   Curiozități

Cei care îşi dedică viaţa pentru a inventa ceva se confruntă cu multe dificultăţi. De pildă, Einstein şi Edison au eşuat de mai multe ori înainte de a reuşi ceea ce visau să creeze. Totuşi, nu toate experimentele trebuie să fie la fel de obositoare. Unele invenţii se nasc din întâmplare.

La fel ca orice alt lucru de pe această planetă, mâncarea a fost inventată şi a evoluat de-a lungul timpului. Recipiente şi ingrediente noi sunt create în fiecare zi. În procesul de a crea preparate delicioase, oamenii au comis şi greşeli, dar, din fericire, unele dintre acestea sunt delicioase şi foarte căutate azi în magazine. Au existat multe alimente de care probabil că nu ne-am fi bucurat niciodată dacă n-ar fi fost inventate din greşeală.

Chipsurile

Realizate de bucătarul George Crum, chipsurile de cartofi au fost inventate în anul 1853. Crum lucra ca bucătar-şef în Moon Lake Lodge din Statele Unite ale Americii. Restaurantul era renumit pentru servirea cartofilor prăjiţi şi un client s-a plâns de cartofii prăjiţi că sunt prea groşi. Atunci Crum a făcut alţii special pentru el cu bucăţi mai subţiri, rotunde, dar clientul tot n-a fost mulţumit. Bucătarul a decis să facă felii extrem de subţiri şi să le prăjească. Se pare că a avut o ideea atât de bună încât nu numai clientul respectiv i-a plăcut foarte mult, ci şi astăzi lumea îi cunoaşte ca fiind o gustare gustoasă: chipsurile de cartofi.

Sandvişul

În jurul preparării primului sandviş din lume se învârt multe legende, dar una dintre cele mai vehiculate este aceea potrivit căreia un bărbat pe nume John Montagu n-a putut renunţa la o rundă intensă de jocuri de noroc şi, pentru a putea gândi mai clar, a comandat o friptură pusă între două bucăţi de pâine. A reuşit să găsească un fel de preparat care să nu necesite niciun tip de tacâm şi pe care să-l mănânce fără să-şi murdărească mâinile. Îi suntem recunoscători şi astăzi pentru ideea lui simplă şi utilă.

Îngheţata pe băţ

Realizată de un tânăr de 11 ani în 1905, îngheaţata pe băţ este una dintre cele mai iubite dulciuri printre copii. Frank Epperson şi-a lăsat peste noapte un pahar cu suc pe verandă cu un băţ folosit pentru a amesteca. S-a trezit cu cea mai delicioasă surpriză a doua zi dimineaţă. După 17 ani, a început să-l vândă cu diferite arome şi răsfăţul a devenit în curând un succes neaşteptat.

Conurile de îngheţată

Acestea au fost create din bunătate şi generozitate. Ernest Hamwi a participat la târgul mondial din St. Louis, SUA, unde vindea produse de patiserie asemănătoare unei vafe numite Zalabis. Vecinul său vindea îngheţată şi, în scurt timp, a rămas fără recipiente în care s-o ofere clienţilor. Pentru a-l ajuta, Hamwi a făcut conuri din Zalabis care puteau să ţină îngheţata. Ideea a prins atât de bine, încât cei doi au colaborat pentru a avea mai mult succes la clienţi cu noul lor produs.

Şampania

Creatorul uneia dintre cele mai consumate băuturi este necunoscut, dar se cunoaşte faptul că şampania a fost inventată în anul 1490. Se pare că, în timpul fermentării vinului, acesta a început să producă bule, fenomen care nu era de dorit să se întâmple. Motivul a fost acela că temperaturile au început să crească şi au condus la producerea de bule într-un ritm rapid, iar procesul de fermentare a avut loc de două ori în cazul aceluiaşi lot. Dopurile au fost împinse înafară, iar unele sticle au explodat. După ce fenomenul a început să fie controlat, produsul care obţinut, numit şampanie, a fost foarte apreciat.

Coca-cola

John Pemberton, un veteran de război rănit a realizat un experiment pentru a crea o alternativă la dependenţa sa de cocaină. A creat un tonic în farmacia sa, cu cantităţi mici de cocaină şi cofeină. Reţeta a fost cumpărată de un alt farmacist, pe nume Asa Candler, contra sumei de 2.300 de dolari. Acesta i-a adăugat sifon pentru a creşte cantitatea de bule. Coca Cola a devenit cea mai iubită băutură din Statele Unite ale Americii de la sfârşitul anilor 1890.  

Mai multe