Răspunsurile specialiştilor la întrebarea „De ce ne tatuăm?‟ – expresie a artei ori decizie luată în grabă?

22 februarie 2021   Curiozități

Studiile arată că în anul 2019, aproape 11% din populaţia de pe Glob avea cel puţin un tatuaj sau un piercing (altul decât cel din lobul urechii). Astăzi, oamenii preferă să îşi modifice şi altfel corpul, prin intervenţii care până acum nu erau atât populare, precum: implanturile care schimbă culoarea ochilor sau despicarea limbii. În timp ce unele persoane nu sunt deloc de acord cu astfel de procedee, altele aleg de la vârste fragede să apeleze la specialişti pentru un tatuaj sau pentru o intervenţie „la modă”.

Saloanele de tatuat reprezintă o adevărată afacere. De la cântăreţi, actori, oameni de afaceri sau oameni simplii, cu toţii îşi doresc să aducă o modificare asupra corpului lor. În funcţie de personalitate, de stare sau de ce se află în tendinţe, tot mai multe persoane aleg să apeleze la un profesionist pentru a-şi pune amprenta pe corpul lor. De ce se întâmplă asta?

Eliberează hormoni „de fericire‟

De fiecare dată când cineva alege să îşi modifice corpul, sunt eliberate endorfine, „substanţele fericirii”. În momentul în care îşi aduc aminte de ziua în care s-au tatuat, oamenii se simt fericiţi şi aleg să o facă din nou şi din nou. Tocmai de aceea vedem persoane care nu s-au oprit la un singur tatuaj, ci au devenit „dependente‟ de această practică.

Este o formă de expresie a artei

Astăzi, tatuatorii au din ce în ce mai multă experienţă. În timp ce piercingurile sau alte modificări aduse corpului sunt adesea privite ca un accesoriu „la modă‟, tatuajele pot fi o adevărată operă de artă dacă suntem atenţi la detaliile pe care unele persoane le „poartă‟ pe corp. Portrete, mesaje ,motive florale, simboluri, toate acestea sunt făcute cu o mare atenţie de tatuatori şi sunt apreciate chiar şi de cei de la marile concursuri şi competiţii din lume.

Oferă un sentiment de unicitate

Toţi suntem unici, dar unora le place să îmbunătăţească acest lucru. Unii vor să fie speciali şi să se distingă de alţii, iar apelul la astfel de modificări în corp îi ajută să îşi creeze propriile identităţi.

Imortalizează momentele personale

Multe persoane apelează la astfel de modificări ca efectul unui proces de auto-vindecare. Oamenii care au pierdut pe cineva, care au trecut printr-o experienţă traumatizantă sau doresc să imortalizeze un moment important din viaţă, aleg adesea să imprime aceste evenimente pe pielea şi pe corpul lor. Putem vedea, o mulţime de oameni care încearcă să îşi depăşească durerea şi obstacolele personale cu ajutorul modificărilor aduse corpului.

Reprezintă cheia spre acceptarea într-un grup social

Toţi oamenii vor să aparţină unui anumit cerc social. Împrietenirea cu cineva căruia îi plac aceste modificări ale corpului reprezintă o motivaţe în plus pentru o intervenţie, doar pentru a fi incluşi într-un grup de prieteni. În special în rândul adolescenţilor este des întâlnit acest obicei.

Este o decizie luată în grabă

Nu toată lumea care apelează la un tatuaj sau la un piercing o face după o analiză profundă. Unii o fac pur şi simplu din implus, fără să realizeze că vor face parte din viaţa lor pentru o lungă perioadă de timp. De aceea vedem, multe tatuaje acoperite sau îndepărtate! Studiile spun că 17% dintre persoanele care îşi fac un tatuaj, regretă mai târziu şi se gândesc să îl elimine.

Foto: Shutterstock 

Mai multe