Reguli de bune maniere ciudate. Cum trebuie să te comporţi corect, dacă eşti la masă cu japonezi

17 mai 2021   Curiozități

Ce te faci dacă ajungi într-o ţară în care să pui sare în mâncare este considerat un obicei nepoliticos? Iată o parte dintre cele mai ciudate reguli de bune maniere, din întreaga lume!

Cei mai mulţi dintre noi am fost, probabil, atenţionaţi de părinţi sau de bunici, în legătură cu ceea ce este politicos să facem şi ce nu. Cu toate acestea, bunele maniere diferă în funcţie de cultura din întreaga lume - ceea ce românilor li se acceptă, în Asia, aceleaşi gesturi, s-ar putea să fie nepoliticoase. Dacă ai început să îţi faci planuri pentru vacanţa de vară, nu uita aceste reguli de bune maniere pe care trebuie să le ştii, dacă ajungi în Japonia, în India sau în Spania.

În India este bine să mănânci cu mâna dreaptă

În occident, este normal să foloseşti mâinile atunci când mănânci doar pizza sau un burger, mai ales atunci când te afli cu prietenii şi vrei să te bucuri pe deplin de preparat. În unele locuri, precum în India, mâncatul cu mâinile este o practică personalizată, care este luată în serios pentru orice preparat. În majoritatea loculilor, se foloseşte mâna dreaptă, deoarece mâna stângă este considerată a fi „murdară‟. De asemenea, capul trebuie să fie îndreptat spre farfurie, iar mâncarea sub nicio formă să nu fie scăpată din mâini!

În Japonia, supa se serveşte cu poftă

Să nu te miri dacă ajungi în Japonia, iar în restaurant toată lumea o să soarbă zgomotos ciorba din farfurie! Să te comporţi ca şi cum ai avea cinci ani este o formă de politeţe, arată că ţi-a plăcut cu adevărat preparatul şi cu cât sorbi mai tare supa, cu atât bucătarul va fi mai mulţumit!

Râgâitul la finalul mesei, un semn bun

În Europa este considerat un gest extrem de nepoliticos, însă în India şi în China râgâitul de la finalul mesei reprezintă un lucru bun. Acest gest semnifică faptul că ţi-a plăcut foarte mult mâncarea şi că te-ai adaptat acelui loc. Totuşi, pentru a evita un moment stânjenitor, dacă ajungi în astfel de locuri, trebuie să te asiguri că toată lumea din restaurant respectă acest gest!

Sărutatul preparatelor de pe jos

În mod normal, dacă găseşti pe jos o bucată de pâine, eşti tentat să o ridici imediat şi să o pui ulterior la coş. Însă, în Afganistan, dacă scapi o bucată de mâncare pe jos, este indicat să o săruţi şi să o pui direct înapoi în farfurie. Acest lucru este de fapt un ritual, care arată respect faţă de Pachamama, zeiţa recoltei.

Cu cât mai multe gunoaie, cu atât mai bine

În China, dacă ai un pic de mizerie în jurul farfuriei sau pe jos este un semn că ţi-a plăcut mult masa, nu că ai fi un consumator neîndemânatic. În Maroc se obişnuieşte să se arunce de pe masă oase sau alte părţi necomestibile ale mesei, iar în Spania este normal ca, în restaurant, pe jos să fie multe resturi alimentare, şerveţele şi ţigări. Pentru ei, prezenţa gunoaielor înseamnă că au avut mulţi clienţi, iar restaurantul este unul de succes.

Fără sare în mâncare!

Dacă îţi planifici să pleci în Egipt şi eşti un mare fan al mâncării sărate, avem o veste proastă pentru tine! A pune sare pe mâncare, este considerat a fi o insultă. Acest lucru se fatorează faptului că persoana care a gătit mâncarea, a preparat-o cu intenţia să aibă o anumită aromă, iar dacă pui sare, gustul se va schimba. Punând sare pe mâncare este ca şi cum ai spune că nu ţi-a plăcut ce ţi-a gătit bucătarul.

Sursă foto: Shutterstock

Mai multe