Ritualuri magice din străbuni

31 martie 2016   Curiozități

Ritualuri de fertilizare, de tămăduire, de alungare a deochiului... Străbunii credeau în forţele nevăzute şi invocau spiritele pentru a găsi soluţii problemelor de zi cu zi.

Ritualuri magice din străbuni:Saltul peste făclie

Pe vremuri,de Sânziene,un moment cheie al sărbătorii era umblatul cu făclia,la care participa toată suflarea aşezărilor. La lăsatul serii,copiii şi feciorii urcau pe coama dealurilor,aprindeau crengi groase de molid uscat şi apoi le roteau,în sensul mişcării soarelui pe boltă. Strigătul „Făclia,măăă...“,scânteile şi mireasma răşinii arse umpleau văzduhul. Cei mai îndrăzneţi săreau peste beţele în flăcări. Când făclia sta să se stingă,tinerii coborau spre sat,intrau în curţi şi o dădeau părinţilor,care o împlântau în mijlocul grădinii. În felul acesta,se marca victoria luminii asupra întunericului şi se asigura belşugul roadelor în anul respectiv.

Ritualuri magice din străbuni:Incantaţii de deochi

Mulţi oameni credeau-şi cred  -în deochi şi în descântecele care-l neutralizează. Deochiul este provocat de o privire mai insistentă,admirativă sau pizmaşă-şi duce la îmbolnăvirea pesoanei deochiate. Uitătura de vătămătură sau de săgetătură,voluntară sau nu,  poate fi prevenită -şi la copii,şi la adulţi. Descântecul este în măsură să contracareze efectele negative ale deochiului. De obicei,femeile care practică magia albă pot descânta,intonând descântece transmise din bătrâni şi  ajutându-se de ustensile şi leacuri specifice-o ulcică cu apă neîncepută,miere,un fir de busuioc,cărbuni.

Ritualuri magice din străbuni:Misteriosul joc al Căluşului

Jocul căluşarilor,desfăşurat în săptămâna Rusaliilor,avea funcţii vindecătoare,de fertilizare şi regenerare. Spectaculos şi astăzi,este practicat,ca pe vremuri,de o ceată bărbătească,în care fiecare membru are un rol precis. Ceremonialul Căluşului îşi trage rădăcinile în timpuri uitate. Cuprinde gesturi şi formule tainice,înfăptuite după un anumit tipic de către 9-11 bărbaţi. Aceştia se leagă prin jurământ să îndeplinească sarcinile personajului pe care-l întruchipează – Mut,Vătaf,Stegar şamd. Vătaful îi stropeşte pe dansatori,pentru a-i purifica,cu „apă de la nouă izvoare,aflate la trei hotare“. Pentru a-i feri de vrăji,le dă să mestece usturoi cu pelin şi leagă fiecăruia peste braţe câte două rânduri de panglici. Dansul are ritm susţinut şi figuri complicate. La origini,avea rol magic-vindecător împotriva beteşugurilor aduse de Iele. În fapt,jocul personifică înfruntarea dintre Bine şi Rău.

Mai multe