Sahara este deşert doar de 6.000 de ani. Ce-a fost înainte şi cum de s-a schimbat radical?

1 iulie 2021   Curiozități

Este cel mai mare deşert uscat din lume, având o suprafaţă de 9.400.000 km², care se schimbă în funcţie de sezon, extinzându-se sau se contractându-se. Întinsă pe o trieme din Africa, Sahara cuprinde nu mai puţin de 11 ţări – Egipt, Algeria, Libia, Chad, Mali, Morocco, Nigeria, Sudan, Tunisia, Sahara de Vest şi Mauritania.

Cu toate că este unul dintre cele mai dure medii de pe Pământ, temperaturile ridicându-se la 46 de grade vara, deşertul găzduieşte în jur de 2,5 milioane de oameni şi diverse vietăţi. Apropo de asta, Sahara n-a fost dintotdeuana deşert...

În urmă cu 6.000 de ani, deşertul Sahara era verde. În zonă, existau multe precipitaţii, ceea ce dăduse naştere plantelor de tot felul şi a unei faune destul de bogate. Cum de s-a ajuns la un teren atât de sterp, în care să existe condiţii de viaţă atât de aspre?

Ei bine, cercetătorii continuă şi-n ziua de astăzi să investigheze schimbarea climatului în acea zonă africană, însă este tot mai evident că omul a jucat un rol important în aceste schimbări climaterice.

Conform celor declarate de arheologul David Wright, păstorii se fac vinovaţi de distrugerea ierbii care exista la un moment dat în Sahara, „reducând cantitatea de umezeală din atmosferă” şi crescând, astfel, cantitatea de lumină reflectată pe acea suprafaţă.

Alţi oameni de ştiinţă îl contrazic pe Wright şi sunt de părere că Sahara oscilează, în mod regulat, între deşert şi vegetaţie bogată, lucru care este influenţat de vântul din regiune. Dacă e să dăm crezare acestei teorii, Sahara va deveni din nou verde în cam 14.000 de ani.

Foto - Shutterstock

Mai multe