Scurtă istorie a rochiei de mireasă

5 noiembrie 2015   Curiozități

Rochia de mireasă are o istorie fabuloasă - şi a evoluat o dată cu instituţia căsătoriei. Abia de la jumtatea secolului al XIX-lea, rochia din „cea mai frumoasă zi” a devenit albă – exemplul fiind dat de regina Victoria. Modelul va fi apoi urmat în toată lumea şi în rândul tuturor claselor sociale.

Antichitate: peplos şi tunică

Din picturile şi mozaicurile epocii,s-au putut emite ipoteze cu privire la aspectul rochiei de mireasă. În Sparta antică,era obligatoriu ca viitorul mire să fure mireasa de la părinţi şi s-o aducă la el acasă. Aici,viitoarea soţie îşi rădea părul şi se îmbrăca în haine de bărbat. Odată „travestită”,era condusă direct în patul nupţial,fără nicio altă ceremonie. În alte zone ale Greciei,mireasa purta aşa-numitul peplos dorian – o bucată rectangulară de ţesătură,prinsă în talei cu o centură sau cu un ac din material preţios. La romani,în ajunul ceremoniei,femeia trebuia să poarte o tunică albă, stola,cu „nodul lui Hercule” pe post de centură – nod pe care doar bărbatul în putea desface în noaptea nunţii. În ziua nunţii,purta o trenă, palla,peste tunică. Miresele aveau părul prins în 6 cozi împletite şi purtau cunună din flori de portocal.

Evul mediu: rochia roşie

În Evul mediu,căsătoriile consfinţeau mai degrabă alianţe între familii sau între case nobiliare. Viitoarea mireasă trebuia să aibe o zestre substanţială. Rochiacu trenă din ziua ceremoniei nu era una deosebită – era,pur şi simplu,cea mai frumoasă rochie pe care femeia o avea la dispoziţie. Nici culoarea nu avea importanţă. Totuşi,în multe picturi sau miniaturi se văd femei purtând rochii roşii – din simplul motiv că ţesăturile vremii puteau fi colorate cel mai uşor cu garanţă,o plantă din care se extrăgea un pigment roşu. Pe cap,femeile purtau fie o diademă textilă,fie o pălărie ascuţită cu voal scurt.

Renaştere: broderii cu aur şi argint

Rochia Renaşterii urmează modele la modă:trena a dispărut,iar vesmântul e realizat din stofe grele,brocart,velur,adesea brodate cu fir de aur şi argint. Partea inferioară a rochiei are amploare,datorită unei jupe din material gros. Părul femeilor elegante e prins într-o reţea ornată cu perle.

Timpuri moderne: alb,alb,alb

Moda rochiei albe de mireasă o dă Regina Victoria a Angliei,în 1840. Modelele urmează tendinţele modei – ba intens decorată cu ştrasuri şi paiete,în anii 20-30,ba austere,în timpul celui de-al doilea război mondial. În anii 50, rochia de tip prinţesă îşi face reapariţia,graţie designerului Cristian Dior. Rochiile se lungesc, iau amploare, iar talia e bine marcată. Rochia purtată de Grace Kelly la căsătoria cu Prinţul Rainier marchează istoria definitiv istoria acestui veşmânt.

Mai multe