Sean Connery, un fotbalist de valoare. De ce a refuzat să joace la Manchester United şi cât i-au oferit?

7 decembrie 2021   Curiozități

A rămas în amintirea noastră ca unul dintre cei mai reuşiţi James Bond care au existat vreodată, însă, înainte să devină cunoscut ca actor, regretatul star de cinema a mai avut o carieră de oarecare succes – cea de fotbalist.

Sean Connery a murit la 90 de ani după o viaţă plină de realizări profesionale şi personale. Pentru cei mai mulţi dintre noi, a fost emblematicul agent 007, însă talentul actoricesc nu a fost singurul lui atu. Actorul ar fi putut să devină un sportiv de renume, dacă ar fi acceptat oferta celor de la Manchester United. Însă el a refuzat-o. De ce oare?

În anii ’50, Connery a jucat pentru echipa Bonnyrigg Rose, un club scoţian semi-profesionist de fotbal, care activa în diviziile inferioare. Avea atunci vreo 20 de ani şi încerca să facă tot ce putea pentru a se întreţine şi a-şi contrui o carieră într-un domeniu.

Pe lângă faptul că intra pe teren ca fotbalist, Sean n-a ezitat, la acea vreme, să fie şi şofer de tir, culturist şi actor ocazional. După ceva vreme petrecută la Bonnyrigg Rose, fostul sportiv a primit o ofertă din partea East Fife, un club de fotbal din divizia a treia a ligii scoţiene de fotbal, după care a urmat marea ofertă de la Manchester United.

Într-un interviu oferit, în 2005, celor de la Mud and Glory, o revistă scoţiană, Connery a vorbit despre experienţa pe care a avut-o cu Manchester United: “Îmi doream extrem de mult să accept oferta lor, pentru că îmi plăcea foarte mult fotbalul. Doar că mi-am dat seama că un fotbalist de mare clasă îşi poate încheia cariera numai la 30 de ani, iar eu aveam deja 23...”

După cum aflăm din biografia Sean Connery: The measure of a man, Sir Matt Busby, managerul de atunci de la Manchester United, l-a observat pe Sean cum juca fotbal împotriva unei echipe locale Manchester, când actorul se afla într-un turneu cu un musical mediocru. Felul în care s-a descurcat pe teren l-a impresionat pe Busby, care n-a ezitat să-i ofere acestuia un contract de 25 de lire sterline pe săptămână.

Sean a refuzat oferta şi s-a concentrats mai mult pe cariera sa actoricească. Şi bine a făcut, pentru că, în 1962, a fost distribuit în filmul cu James Bond, care i-a adus şi notorietatea fulminantă. Dacă s-a priceput de minune să interpreteze rolul unui spion pe marele ecran, cât de bun era, totuşi, ca fotbalist?

The Dalkeith Advertiser, un ziar local, a scris despre Connelly – aşa i-au scris nnumele – care a dat un gol de la mare distanţă în Cupa Juniorilor Scoţieni, în 1951. Înalt şi impozant, Sean ieşea în evidenţă pe terenul de fotbal şi promitea să aibă o carieră sportivă de top dacă ar fi ales să facă fotbal de performanţă…

Ani mai târziu, Connery a fost naratorul filmului oficial al FIFA, de la World Cup 1982.

Mai multe