Singura femeie-papă care ar fi existat şi-a dezvăluit sexul când a născut în timpul unei slujbe

1 aprilie 2021   Curiozități

Originile papalităţii datează încă din vremea Sfântului Petru, unul dintre primii discipoli ai lui Isus. Actualul Papă, Francisc I, este al 265-lea succesor al Sfântului Petru. Este inutil să mai precizăm că toţi cei 266 de papi de până acum au fost bărbaţi. Însă, în timpul Evului Mediu, pare să fi existat o femeie care a devenit papă după ce s-a deghizat în bărbat. Numele ei era Joan, Papa Joan. Cine a fost ea şi cum şi-a găsit tragicul sfârşit?

Primele dovezi scrise că Papa Joan a existat cu adevărat datează din secolul al XIII-lea. Cronicarul dominican Jean de Mailly, autorul cărţii Chronica universalis Mettensis, suţinea faptul că a existat un papă fără nume, care nu figura pe lista episcopilor Romei din simplul motiv pentru că era o femeie deghizată în bărbat.

Cronicarul cu pricina a continuat să precizeze că personalitatea şi talentul acestei femei au făcut posibilă numirea ei în funcţia respectivă. În plus, de Mailly face referire la mormântul acelei femei pe care stă scris un text mai mult decât interesant, în latină: „Petre, Pater Patrum, Papisse Prodito Partum”, care însemană „O, Petru, Tată al Taţilor, trădează sarcina femeii pape”.

Având în vedere că femeia a dus o viaţă ascunsă, nu se ştiu prea multe despre ea. Am descoperit decât că era de naţionalitate britanică, născută în Mainz, că a devenit episcop al Romei după moartea lui Leo al IV-lea, în 855 AD, şi că şi-a menţinut funcţia timp de doi ani, şapte luni şi patru zile.

O altă dovadă a existenţei unui papă de sex feminin se află chiar la Vatican. În Basilica Sfântul Petru, pe stâlpii baldachinului lui Bernini, putem vedea nu mai puţin de şapte sculpturi ale unei femei care se află în travaliu. Iar a opta sculptură e cea a unui nou-născut. Unii au interpretat ca fiind Papa Joan, care a dat naştere unui copil în timpul unei slujbe.

Evident că există şi alte interpretări ale acestor opere de artă din Vatican, una destul de vehiculată fiind aceea că nepoata Papei Urban al VIII-lea a intrat în travaliu în timp ce Bernini lucra de zor la Baldachin şi de aici sculpturile cu pricina.

Totuşi cea mai bună dovadă că Papa Joan a existat cu adevărat a apărut abia recent. Un studiu din 2018, realizat de cercetători de la Universitatea Flinders din Australia, susţine că există nişte monede, de prin 850 AD, care atestează faptul că a existat un papă feminin. Monedele respective au numele Papa Johannes Anglicus inscripţionat pe ele, iar cercetătorii care au făcut acel studiu susţin că monedele din acea serie au numai portrete şi nume de Împăraţi şi Papi pe ele.

Monograma de pe o monedă poate fi, foarte bine, semnătura papei de sex feminin. „În acea perioadă, adică prin 850 AD, a existat o pauză în listele oficiale papale, o lipsă, ceea ce poate însemna foarte bine că acea lipsă a fost făcută special tocmai pentru a înlătura numele Papei de sex feminin din documentele oficiale”, declară Ed Whelan.

Destinul Papei Joan n-a fost deloc unul fericit. După cum declara şi Etienne de Bourbon, lui Joan i-a venit sorocul în public, unde l-a şi adus pe lume pe copilul ei. Se pare că era chiar în timpul unei slujbe atunci când a născut. Acela a fost momentul în care toată lumea şi-a dat seama de sexul ei. Imediat ce a devenit mamă, a fost luată pe sus, legată şi târâtă de un cal pe o distanţă apreciabilă, după care a fost omorâtă cu pietre.

Legenda Papei Joan a supravieţuit secole întregi. Multe opere de artă o au ca protagosnită, la fel şi literatura sau teatrul. Povestea primei şi singurei femei Papă a apărut şi pe marele ecran, într-un film apărut în 2009.

Foto - Shutterstock

Mai multe