The Beatles, inamicul public nr. 1. Trupa, iertată de Vatican abia după 40 de ani

25 octombrie 2021   Curiozități

Religia şi muzica sau stilul de viaţă rock'n'roll n-au mers niciodată mână-n mână. Preoţii i-au prevenit dintotdeauna pe oameni cu privire la efectele pe care ghitarele gălăgioase, vocile stridente ale rockerilor şi versurile „neortodoxe” ale melodiilor lor le-ar putea avea asupra lor.

Iar The Beatles nu a făcut excepţie. Încă din februarie 1964, când au apărut pentru prima dată la "The Ed Sullivan Show", cei patru membri ai formaţiei britanice n-au fost văzuţi cu ochi buni de cei mai moralişti dintre noi. Dacă pe scenă, se desfăşurau în aplauzele şi ţipetele fanilor lor, în timpul interviurilor, John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney şi George Harrison ofereau răspunsuri considerate adesea obraznice. Iar acest lucru a atras critici şi mai vehemente chiar din partea Vaticanului şi a Papei însuşi. Mai exact, după interviul pe care John Lennon l-a oferit celor de la London Evening Standard în martie 1966, The Beatles a devenit inamicul public nr. 1 în multe părţi ale lumii. Vocalul şi ghitaristul trupei a prezis că creştinismul va dispărea, susţinând, în acelaşi timp, că el şi colegii lui de trupă erau „mai cunoscuţi decât Isus”.   Mulţi preoţi şi lideri religioşi din întreaga lume au condamnat declaraţiile lui Lennon, iar Vaticanul n-a făcut nici el excepţie. Într-un comunicat de presă succint, Papa Paul al VI-lea a ţinut să precizeze că „anumite subiecte nu trebuie tratate cu profanitate, nici măcar de către Beatnik-i (n.r. generaţia Beat de la sfârşitul anilor '40 şi începutul anilor '50)”.

Se pare că a fost nevoie să treacă patru decenii până când Biserica Catolică să-i ierte pe cei de la The Beatles. În 2008, cu ocazia aniversării a 40 de ani de la lansarea albumului White Album, în 1968, Vaticanul a publicat un editorial în ziarul lor oficial, L'Osservatore Romano, în care a fost scris că Lennon n-ar trebui judecat după ideile pe care le-a avut la tinereţe, având în vedere provenienţa sa.

„Declaraţia lui John Lennon... pare explozia unui tânăr britanic, provenit din clasa muncitoare, care s-a trezit, peste noapte, cu un succes neaşteptat, după ce crescuse alături de legendarul Elvis”, a scris Vaticanul, potrivit celor publicate de The Independent. Iar acest articol a fost scris la numai patru luni după ce Elvis Presley fusese portretizat, tot în L'Osservatore Romano, ca „un tânăr drăguţ şi sensibil”.

Mai mult, Lennon a fost tot mai apreciat de Vaticat datorită faptului că devenise „mesagerul păcii într-o perioadă în care lumea avea mare nevoie de aşa ceva”.

Foto - Instagram The Beatles

Mai multe