Enigmaticele Babe de la Ulmet. Ce se spune despre „pietrele vii” din judeţul Buzău
În localitatea buzoiană Ulmet, aflată în zona munţilor Buzăului, există câteva forme de microrelief care atrag turiştii. Este vorba despre trovanţi, un fel de pietre despre care localnicii spun că sunt vii şi că au puteri tămăduitoare.
Trovanţii sunt o forme de microrelief care se dezvoltă în straturile de nisip, datorită apelor subterane calcaroase care le spală şi le sedimentează în timp, potrivit specialiştilor din domeniul geologiei şi mineralogiei. Modul de formare a trovanţilor, spun specialiştii, este acelaşi cu cel al perlelor. Întreg procesul determină creşterea acestor formaţiuni, din inima pământului către suprafaţă. Tocmai de aceea, popular ineditele forme de relief, poartă numele de „pietre vii”. Datorită modului în care se formează, aspectul pietrelor este foarte bizar. Multe dintre ele au forme sferice sau cilindrice, fiind asemănate cu navele spaţiale extraterestre. În România, printre cele mai întinse platforme de trovanţi se găsesc în judeţul Buzău, pe crestele care înconjoară mica localitate Ulmet.
Ulmet, satul care adăposteşte pietrele vii, se află la 44 de kilometri de municipiul Buzău, în comuna Bozioru. Drumul durează aproximativ 40 de minute, adunate pe ceas. Cei care se aventurează pe acest traseu trebuie să ştie faptul că se pot opri la Berca, să admire vulcanii noroioşi. Localitatea se află la jumătatea distanţei dintre Buzău şi Ulmet.
De ce sunt misterioase
Forma "pietrelor vii" a dat naştere însă multor interpretări. Astfel, s-a spus că ar seamăna cu nişte farfurii zburătoare. Potrivit unei poveşti locale, una dintre aceste formaţiuni s-ar fi mişcat din locul în care se afla. Peste noapte însă, iarba din locul cu pricina s-a regenerat, fără a mai lăsa urma mutării dintr-un loc în altul a formaţiunii. Oamenii locului cred că „pietrele vii” au puteri miraculoase. De pildă, pot alunga supărarea, iar pentru acest lucru nu este nevoie decât de atingerea lor.
Foto: Shutterstock