A murit Alexandru Pesamosca

1 septembrie 2011   Evenimente

Cel mai bun chirurg pediatru din România, profesorul Alexandru Pesamosca (81 de ani), a decedat în noaptea de miercuri spre joi, la Spitalul “Marie Curie”, din Bucureşti.

Chirurgul pediatru Alexandru Pesamosca a încetat din viaţă în noaptea de miercuri spre joi,la Spitalul de Copii „Marie Sklodovska Curie”,a declarat,pentru Mediafax,Gabriel Smarandache,managerul unităţii sanitare,unde profesorul locuia,într-o cămăruţă,din anul 1999.

Alexandru Pesamosca fusese internat în 18 iunie,în Spitalul de Urgenţă Floreasca,din cauza unor suferinţe cronice cardiace şi pulmonare. După investigaţii medicale complexe,el a fost reţinut în clinica de terapie intensivă,fiind necesară susţinerea funcţiei respiratorii.

Alexandru Pesamosca s-a născut la Constanţa,pe 14 martie 1930. În 1954,a absolvit facultatea de Medicină Generală din Bucureşti. Numele său este legat de Spitalul Budimex din Bucureşti,unde profesorul a realizat circa 45.000 de operaţii. Scos la pensie forţat şi imobilizat la pat,Alexandru Pesamosca a rămas să locuiască în Spitalul „Marie Curie”,pentru că niciodată nu a avut timp să se ocupe de el şi să-şi ia o casă. În Spitalul Budimex,cunoscutul chirurg pediatru a muncit timp de 60 de ani.

Doctorul Alexandru Pesamosca este ctitor al Bisericii Cuviosul Stelian şi Sfântul Nicolae-Brâncoveanu,aflată în curtea Spitalului „Marie S. Curie” (fostul Budimex) şi preşedinte al Asociaţiei,,Aşezământul social sfinţii Martiri Brâncoveni”. Patriarhul României a fost de acord ca profesorul să fie îngropat acolo,fiind ctitor de biserică,potrivit Wikipedia.

Mai multe