Artă semnată de tineri – contra sclaviei umane

12 septembrie 2014   Evenimente

Milioane de persoane din întreaga lume, inclusiv copii, sunt supuse sclaviei: sunt forţate să cerşească, să fure, sunt exploatate sexual etc. Un proiect pe tema traficului de persoane a dat la iveală lucrări de artă reprezentative, create de tineri români.

Peste 100 de lucrări

Expoziţia de artă online ART4FREEDOMcuprinde peste o sută de lucrări ale elevilor de la licee de artă şi cluburi de tineret din Alba-Iulia,Bucureşti,Craiova,Iaşi,Ploieşti,Roman şi Timişoara,tema fiind lupta împotriva traficului de persoane. Evenimentul e sprijnit de BANCPOST,alături de partenerii săi,Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP),The NO Project (Global),ADPARE şi eLiberare şi cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale din România.

În prezent,între 20 şi 30 de milioane de persoane din întreaga lume,inclusiv copii,sunt supuse sclaviei. Victimele infracţiunii de trafic de persoane sunt exploatate în numeroase moduri care includ exploatarea sexuală comercială,aservirea domestică,turismul sexual online,cerşitul forţat,furtul forţat,munca forţată în fabrici,în construcţii şi în agricultură,în producţia de ceai,cafea şi cacao,muncă forţată la ţesutul de covoare,minerit şi pescuit.

Tinerii,cei mai vulnerabili

Directorul Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane,comisarul de poliţie Romulus Nicolae UNGUREANU,afirma:„Tinerii reprezintă una dintre cele mai vulnerabile categorii:peste 30% din persoanele traficate au vârste sub 18 ani. Prin urmare,este firesc să direcţionăm o parte semnificativă din acţiunile noastre de prevenire către tineri,ajutându-i să recunoască semnalele de avertizare şi ajutându-i să se protejeze,atât pe ei cât şi pe cei din jur.“

Proiectul ART4FREEDOM a fost lansat în septembrie 2013,la Strada de C'Arte din Bucureşti. Evenimentul public ce a durat o săptămână a inclus seminarii interactive educative orientate spre tineret privind traficul de persoane,seminarii inovatoare multimedia,ateliere de desen organizate de artişti şi instalaţii de artă şi de film. La începutul anului 2014,ART4FREEDOM s-a extins pentru a include o colaborare cu cadre didactice şi licee de artă din şapte oraşe din România.

Mai multe