Ce lucruri ai învăţat în anul 2020? Vezi partea plină a paharului!
A fost un an nebunesc, plin de experienţe şi provocări pentru care niciunul dintre noi nu ar fi putut fi pregătit. Înainte de a te avânta cu speranţă într-un nou an, opreşte-te puţin şi gândeşte-te la câteva lecţii valoroase pe care le-ai învăţat în anul pe care urmează să-l laşi în urmă.
Este ceva obişnuit să iei o pauză pentru a privi către noul an, pentru a-ţi stabili scopuri noi şi pentru a face predicţii cu privire la surprizele pe care ar putea să le aducă anul nou, dar de data acesta este puţin diferit. Nimeni nu se aştepta ca 2020 să se desfăşoare aşa cum a făcut-o. De aceea, mai întâi ar trebui să-ţi reaminteşti că a existat o parte pozitivă, aceea că ai primit o mulţime de lecţii de viaţă, utile şi după mult aşteptata încheiere a pandemiei.
Trebuie să fii pregătit pentru ceea ce nu poţi prevedea
Este imposibil să anticipezi fiecare provocare cu care te-ai putea confrunta, dar dacă îţi schimbi modul de gândire pentru a anticipa provocările, vei fi mai pregătit să le abordezi, oricât de neaşteptate ar fi acestea. Vor exista întotdeauna situaţii în care vei simţi că totul scapă de sub control, iar acceptarea acestora te poate ajuta să rezişti şi să acţionezi corect.
Trăieşti într-o lume a schimbării şi uneori uiţi acest lucru. Cu toate acestea, anul 2020 ţi-a amintit constant acest lucru şi te-a făcut să-ţi doreşti să fii mai bine pregătit. Este uşor să intri într-o rutină, dar trebuie să te asiguri că nu te poţi baza pe aceasta la nesfârşit, că lucrurile se vor schimba şi trebuie să-ţi creezi noi obişnuinţe.
Când a lovit pandemia, normalitatea a dispărut. Chiar dacă la începutul zilei stabileai un program, pe parcurs se puteau întâmpla multe, să nu ai conexiune la internet, copilul tău să nu ştie să încarce o fotografie sau să nu fie atent la şcoala de acasă, un alt copil să se îmbolnăvească sau chiar un membru al familiei să înceapă să dea semne că ar avea COVID-19. Am învăţat că este sănătos să ai rutine, dar şi că este important să fii flexibil şi gata pentru orice, pentru a acţiona în consecinţă la nevoie.
Echipa de la serviciu şi comunitatea în care trăieşti sunt foarte importante
În anul care urmează să se termine, ai observat mai mult ca niciodată cât de necesară este o echipă la locul de muncă şi comunitatea în general. Te îndepărtezi de 2020 înţelegând mai bine propriile vulnerabilităţi, dar şi faptul că nu eşti singur în lupta pe care o duci cu provocările zilnice. Atunci când se întâmplă ceva, bun sau rău, sigur vei găsi o cale de a împărtăşi asta cu cineva, pentru că toţi avem nevoie de ceilalţi pentru a ieşi din situaţiile grele.
Izolarea poate da anxietate sau depresie
Este posibil să fi suferit de insomnie în perioada de carantină, să te fi trezit noaptea cu teamă în suflet, cu cele mai urâte gânduri în minte şi cu multe întrebări. Ce se întâmplă dacă viaţa nu revine niciodată la normal? Ce se întâmplă în cazul în care copilul ia boala? Abia după ce ai început să te conectezi cu alte persoane, ţi-ai dat seama că petreceai prea mult timp cu gândurile tale. Pentru toţi, ieşirea din propriile minţi şi orientarea către ceilalţi a fost esenţial pentru gestionarea anxietăţii şi depresiei.
Distracţia este un medicament incredibil
Casa a devenit un loc unde se desfăşoară mai multe activităţi. Chiar dacă dezordinea e posibil să fi pus stăpânire şi pe locuinţa ta, ai învăţat că alte lucruri contează mai mult, că este nevoie ca lucrurile să fie duse la bun sfârşit la serviciu şi a şcoală, că trebuie să vă hrăniţi şi să vă îngrijiţi mai bine şi că, la finalul zilei sau chiar pe parcursul ei, micile momente de relaxare împreună şi de distracţie, vă dau o energie incredibilă să mergeţi mai departe.