Cum a ajuns bronzatul o modă
Pe vremuri, pielea deschisă la culoare, neatinsă de razelor soarelui, era populară printre cei de viţă nobilă, pe când cea ciocolatie era asociată cu iobăgia. Odată cu trecerea timpului, bronzatul a devenit o modă.
Dacă în epocile greceşti,romane şi elisabetane,se apela la fel şi fel de otrăvuri pentru a se obţine o culoare cât mai deschisă a pielii,în zilele noastre se doreşte contrariul şi anume o piele cât mai ciocolatie.
Cum a ajuns bronzatul o modă. Bronzatul,influenţat de industrializare
Tendinţa pentru o pielecât mai albă s-a oprit după Revoluţia Industrială. Urbanizarea Marii Britanii a însemnat ca,până în secolul al 19-lea,majoritatea claselor muncitoare să lucreze în mine şi fabrici. Orice activitate de petrecere a timpului liber avea loc în spaţii închise,pentru a se evita smogul şi funinginea de pe străzi. Astfel,copiii au dezvoltat rahitism şi alte deformaţii osoase şi,prin 1890,chimistul Theobald Palm a susţinut că lumina soarelui este crucială pentru dezvoltarea oaselor. Un an mai târziu,medicul John Harvey Kellogg a inventat „baia de soare sub supraveghere medicală“,folosită de regele Edward al VII-lea pentru a se vindeca de gută.
Cum a ajuns bronzatul o modă. Bronzul,soluţia pentru cei care au parte de puţin soare
Fotografiile cu Coco Chanel bronzată,pe când se afla într-o croazieră pe Mediterană au stabilit un nou precedent de frumuseţe;prietenul ei,prinţul Jean-Louis de Faucigny-Lucigne afirmase atunci că:„Cred că a inventat bronzatul. La acel moment,ea a inventat totul“.
Dar pentru mulţi,acest aspect a fost aspiraţional,mai degrabă decât realizabil. Al Doilea Război Mondial şi măsurile sale de austeritate ulterioare au făcut ca femeile să se bronzeeze pe picioare pentru a crea iluzia că poartă dresuri.
Cum a ajuns bronzatul o modă. Patul şi cabina pentru bronzat,din ce în ce mai populare
Prin anii 1960,filmele color şi transportul aerian comercial erau din ce în ce mai accesibile,aşa că oamenii se puteau bucura de amândouă. Mersul la plajă pentru ca pielea să capete o nuanţă aurie i-a atras pe mulţi europeni spre Marea Mediterană,în special în Spania. În anii 1970,această modă a crescut în popularitate,şi în 1978,au apărut patul şi cabina pentru bronzat ca o modalitate rapidă de bronzare.
Temerile privind riscurile acestei soluţii rapide prin care ţi se colorează pielea au fost confirmate în 2009. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a constatat că persoanele care au folosit dispozitive de bronzare înainte de vârsta de 30 ani au cu 75% mai multe riscuri de a dezvolta melanom.