Fapt îngrijorător: numărul victimelor violenţei în familie este în creştere!
De câte ori nu ai auzit vecinii certându-se şi femeile spunând, cu lacrimi în ochi sau de-abia abţinându-se să nu plângă, astfel de afirmaţii: „m-a bruscat”, „mi-a ars o palmă de nu mi-am mai simţit jumătate de faţă”, „m-a lovit” sau „are momente când parcă devine nebun, violent şi mi-e frică de el.”
Dacă prietena ta,sora ta,mama ta,o vecină sau o cunoştintă apropiată se plânge ca are „probleme acasă“,observi răni nejustificate şi repetate pe trupul ei,nu mai are încredere în sine sau simte teamă,ruşine sau vinovăţie,dacă tulburările emoţionale sunt mai mult decât evidente (este stresată,în depresie,confuză sau prezintă schimbări în gesturi) poate fi o victimă a unei violenţe emoţionale.
Totul până la prima palmă sau primul act de violenţă
Un bărbat violent nu se schimbă peste noapte,de fapt nu se va schimba niciodată. Numărul victimelor violenţei în familie creşte anual,într-un mod îngrijorător,iar de cele mai multe aceste cazuri nici nu se află,deoarece o parte dintre aceste victime se tem să vorbească despre ce li se întâmplă,protejându-se astfel în faţa unei societăţi care judecă prea repede şi prea uşor.
Deşi avem această bănuială putem încerca să îi oferim sprijin,îi putem spune unde se poate adresa pentru a primi ajutor specializat,dar doar dacă persoana în cauză este dispusă să vorbească despre problemele ei. Neavând o imagine detaliată asupra problemei cu care se confruntă,nu putem forţa lucrurile,nu putem insista să meargă la poliţie sau la un centru specializat.
Victimele violenţelor în familie nu ştiu căror persoane specializate să se adreseze
De cele mai multe ori,victimele nu ştiu cum să ceară ajutorul şi cui. Dacă vă confruntaţi cu un astfel de incident sau o prietenă are nevoie de ajutor pentru a face faţă situaţiei,iată cui vă puteţi adresa:
-serviciul De Urgenţă 112;
-orice unitate spitalicească cu serviciu de primiri urgenţe;
-secţiile de poliţie;
-Institutul Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici”;
-centrele specializate.
Din punct de vedere legal,victima poate solicita chiar şi emiterea unui ordin de protecţie (un instrument de apărare) împotriva agresorului.
Cazurile de violenţă domestică,în creştere
Un lucru e cert:în România,violenţa domestică există şi numărul infracţiunilor intrafamiliale a ajuns să se dubleze în ultimii 5 ani,conform datelor de la Inspectoratul General al Poliţiei române. România nu are încă un număr unic naţional gratuit pentru persoanele predispuse la sau care trec prin violenţă domestică.
Proiectul „Notre-Dame de Companie“ este un proiect unic în România,o campanie prin care echipa şi-a propus să dovedească că prostituţia forţată şi traficul de persoane pot fi rezultate ale violenţei domestice şi scandalurile şi pumnii de acasă împing,de multe ori,nişte copile să ajungă în fieful proxeneţilor. Astfel,cei care se ocupă de acest proict şi-au propus să urgenteze implementarea proiectului START pentru ca acest număr de telefon unic naţional să fie funcţional,aşa cum s-a promis,până la finalul anului 2015.
Avem nevoie de un Helpline naţional pentru victimele violenţei în familie!