Interviu cu nutriţionistul Alec Blenche: „Mâine este o nouă zi să trăim şi să ne hrănim sănătos”
Nutriţionistul Alec Blenche deţine unul dintre cele mai cunoscute site-uri din acest domeniu şi organizează tabere de nutriţie în întreaga ţară.
„Trăim vremuri în care aproximativ unul din 4 oameni este bolnav de cancer şi în curând unul din doi oameni vor fi bolnavi de această boală cruntă.”În interviul redat mai jos,Alec Blenche vorbeşte despre cartea pe care a scris-o,în care le explică copiilor de până în 10 ani cât de importante sunt legumele,fructele şi plantele în alimentaţia lor,dar şi despre cum a început să adopte el un stil de viaţă sănătos.
Cum a luat naştere ideea de a scrie cartea „Erus si Valea Răbdării” pentru cei mici?
Ideea s-a născut în timp ce făceam un program de sănătate într-o şcoală din Constanţa. Încercam să le explic elevilor de 7,8,9 respectiv 10 ani cât de importante sunt plantele,fructele,legumele în alimentaţia lor. Apoi mai mult dintr-o joacă am observat că răspund mult mai bine şi sunt mult mai atenţi şi mai prezenţi dacă orele se desfăşoară pe fundalul unei atmosfere de basm,de poveste. Şi aşa am început să scriu.
Înainte de fiecare oră şi întâlnire cu ei,mă aşezam şi scriam câteva pagini sau chiar câte un capitol nou din poveste iar ei mă aşteptau cu sufletul la gura să afle ce s-a mai întâmplat.
Am adăugat apoi şi muzică şi dans şi totul s-a transformat în clipe de pură bucurie petrecute împreună aşa cum este şi cartea – o lume plină de basm,mister,bucurie,muzică şi învăţăminte preţioase. Cartea „Erus şi Valea Răbdării” poate fi găsită în librăriile din toată ţara.
De ce „Erus şi Valea Răbdării”?
Am ales numele de Erus pentru că îmi doream un nume proaspăt,mai puţin cunoscut,astfel încât cititorul să nu-l poată asocia cu un alt personaj. Iar Valea răbdarii şi-a intrat în drepturi în momentul în care am hotărât că nu vreau să transmit către copii simple informaţii despre fructe şi legume dar şi valori morale şi spirituale importante pentru evoluţia lor mai departe. Cred că am reuşit să fac astfel un mix de informaţii extrem de utile,prezentate pe o partitură epică într-un mod plăcut şi subtil.
Personajul principal din carte este Erus,un băiat. De ce nu a-ţi ales un personaj feminin?
Este o întrebare foarte bună şi vreau să mă folosesc de ea pentru a anunţa că în volumul 2-„ Erus şi Valea generozităţii”-ce va apărea anul viitor,îşi va face apariţia în poveste un personaj feminin extrem de puternic,fascinant şi care îi va fi de mare ajutor lui Erus în călătoriile sale. Astfel se va realiza un echilibru mult dorit de care am simtit şi eu că are nevoie seria.
Gândesc şi spun cu regularitate că trăim în secolul femeii. Trăim vremuri în care femeia se ridică din ce în ce mai mult şi din multe puncte de vedere a ajuns să egaleze şi chiar să depăşească bărbatul. Energia feminină care este bazată în primul rând pe iubire,grijă,afecţiune,empatie,va salva lumea de războaie şi alte dezastre. Ceva asemănător se va întâmpla şi în volumul II din carte.
Ce recomandaţi părinţilor să includă în alimentaţia copiilor?
Recomand bineînţeles cât mai multe plante în sezon. Părinţii ar trebui să-şi educe copiii şi să-i obişnuiască de mici să consume fructe,legume şi verdeţuri,este foarte important pentru sănătatea lor. Este ce am încercat să sugerez în carte în mod subtil prin diferite lucruri precum comparaţia între morcov şi o mai bună vedere sau între pătrunjel şi mai multă putere.
Acum,să vorbim şi despre dumneavoastră:Aţi fost mereu raw-vegan? Sau circumstanţele v-au făcut să adoptaţi acest stil de viaţă?
Sincer să fiu,raw-vegan este o etichetă de care încerc să mă îndepărtez. Nu mai cred în etichete şi şabloane. Sunt lucruri care îi îndepărtează pe oameni unii de alţii. Îmi place să cred că am un stil de viaţă sănătos. Astfel filozofia după care îmi ghidez alimentaţia este de a consuma cât mai multe alimente în starea lor naturală,aşa cum ni le-a lăsat Dumnezeu şi cum ni le oferă cu grijă şi iubire Mama Natură.
Din fericire pentru mine,nu am fost forţat să îmi schimb stilul de viaţă datorită vreunei boli,ci mai degrabă datorită unor nevoi pe care fiecare le are în el:Nevoia de a avea mai multă energie,de a fi mai fericit,de a avea o formă fizică mai bună,de a avea un corp mai sănătos,de a avea o minte mai limpede,de a face ceva mai mult cu viaţa mea decât munca pat – munca pat. Acest stil de viaţă a rezolvat pentru mine aceste nevoi şi sunt foarte fericit şi mulţumit.
Nu simţiţi nevoia de-a mânca alimentele care înainte vă făceau plăcere să le mâncaţi?
Mă bucur că am reuşit să depăşesc destul de uşor această zonă a poftelor. Am trăit destul timp fiind sclavul gusturilor. Am lăsat destul timp limba să fie stăpânul casei mele (corpul). Important a fost să înţeleg destul de repede că a mânca sănătos nu înseamnă a mânca mâncare fără gust.
Poţi mânca sănătos foarte gustos şi aici a jucat un rol important şi restaurantul pe care l-am deschis şi unde le putem arăta în mod direct tuturor oamenilor acest lucru. Şi de fiecare dată mă amuz de reacţia lor de uimire,de cât de săţioasă şi gustoasă poate fi o simplă salată făcuta cu cap ori un sandwich sau un smoothie.
Ce i-aţi recomanda unei persoane care vrea să treacă pe alimentaţia raw-vegan?
Aş recomanda oricărei persoane să o ia încet şi să se documenteze foarte bine. Să introducă treptat anumite alimente şi să scoată la fel de treptat altele. Dacă doreşti să faci un stil de viaţă din asta,trebuie făcut cu mult tact,grijă,cunoaştere,înţelegere şi iubire. Fiecare corp reacţionează diferit. Este o călătorie destul de lungă până când începi să te cunoşti şi să îţi înţelegi corpul şi nevoile acestuia.
Doar în cazul în care o persoană este foarte bolnavă,atunci aş recomanda o trecere rapidă,dar tot la fel bazată pe studiu şi cunoaştere.
Potrivit statisticilor,multă lume se confruntă cu obezitatea. Care ar fi primul lucru pe care l-aţi spune unei persoane dacă v-ar întreba ce schimbare ar trebui să facă?
Persoanele obeze sau cu probleme de greutate dacă nu mai consumă sau elimină în mare parte carbohidraţii gătiţi şi grăsimile gătite,vor avea o transformare neaşteptată. O mare problemă pentru acestea sunt şi alimetele ultra procesate/rafinate şi chimizate.
Însă sfatul meu este ca oamenii ce se regăsesc în astfel de situaţii să îşi dorească în primul rând să fie sănătoşi şi nu mai slabi. Atunci abordarea lor va fi una ce le va aduce automat şi pierderea în greutate dar într-un mod inteligent,natural cu rezultate pe termen lung,transformându-se şi într-un stil de viaţă.
Şi credeţi-mă că ştiu ce vorbesc,când am pornit pe acest drum aveam 105 kg iar acum am 75 kg.
Ştim că e necesar un program de detoxifiere cel puţin de două ori pe an. Dumneavoastră,o dată la cât timp o recomandaţi?
Organizăm de ceva ani tabere complexe de detoxifiere a corpului dar şi a minţii. Noi ţinem taberele acestea numai primavara şi toamna fiind cele mai indicate perioade pentru detoxifiere. Pentru orice persoană este binevenit să facă o detoxifiere a organismului de două ori pe an în aceste intervale. Însă dacă cineva simte nevoia de mai mult,nu este nici o problemă. Problema apare când faci excese,apoi detoxifiere şi apoi iar excese şi apoi iar detoxifiere şi mentii corpul între aceste două extreme într-o tensiune continuă. Acesta este motivul pentru care noi facem şi detoxifierea minţii,pentru că până nu cureţi mintea,nu vei putea să susţii conştient un stil de viaţă sănătos.
Numărul persoanelor care trec la o alimentaţie sănătoasă este în creştere. Cum vedeţi acest lucru?
Ceea ce se întâmplă la nivel mondial este un fel de revoluţie spirituală. Este o mişcare vitală de care omenirea are nevoie. Şi veţi vedea că totul este doar la început. Oamenii încep să se trezească şi să înţeleagă că dacă nu fac alegerile potrivite vor avea foarte mult de pierdut. Trăim vremuri în care aproximativ unul din 4 oameni este bolnav de cancer şi în curând unul din doi oameni vor fi bolnavi de această boală cruntă. Este momentul să ne reanalizăm serios alegerile.
Împreună cu soţia,aveţi un program de voluntariat la o şcoală din Constanţa. Copiii sunt atraşi de cele oferite? Ne puteţi spune mai multe?
Facem multe activităţi atât pentru copii dar şi pentru adulţi şi pot spune că răspunsul este foarte bun. Şi cei mari şi cei mici îşi doresc să înveţe să exploreze cât mai mult. Am norocul şi de o echipă tânără şi foarte bună în cadrul restaurantului nostru care este dedicată şi sustinem cu drag împreună aceste programe de îmbunătăţire a vieţii celor din jur. Sunt lucruri pe care le facem cu mare plăcere şi cu rezultate foarte bune.
Cum arată meniul dumneavoastră într-o zi de luni?
Mulţi oameni mă întreabă ce mănânc eu. Şi mereu le spun că eu nu sunt un exemplu foarte bun mai ales pentru cei care sunt la început. Şi spun asta pentru că am ajuns într-un punct în care o masă pe zi,bogată nutritiv,îmi este îndeajuns. Prefer să dau o pauză cât mai mare sistemului meu digestiv şi să am o singură masă bogată în fiecare zi la prânz.
În acelaşi timp nu îmi place să fiu dogmatic sau foarte strict,aşa că nu ţin cu dinţii de anumite obiceiuri. Dacă se poate se poate,dacă nu,nu. Lucrăm cu ce avem,cu situaţii şi momente diferite. Facem cât putem de bine şi mergem mai departe. Mâine este o nouă zi să trăim şi să ne hrănim sănătos.
În final,ce faceţi atunci când aveţi puţin timp liber?
În timpul liber îmi place foarte mult să citesc,să mă plimb prin natură,să stau cu ochii închişi şi să mă conectez cu orice formă de viaţă din jur. Îmi place să cânt şi să compun cântece,să scriu poezii şi să petrec timp de calitate cu soţia şi fetiţa noastră. Şi da,îmi place să scriu poveşti pentru copii pe care să le citească şi adulţii.
Cartea „Erus şi Valea Răbdării” a apărut la Editura Curtea Veche Publishing. Poate fi comandată de pe site-ul www.curteaveche.ro