Interviu: Jamila Cuisine - ”Cele mai iubite reţete”
Geanina Staicu-Avram, cunoscută drept Jamila pentru fanii ei de pe YouTube, a devenit sursa de inspiraţie pentru milioane de pasionaţi de gătit din ţară, dar şi din străinătate.
Jamila a adunat în ultimii ani peste 92 de milioane de vizualizări ale videoclipurilor în care prezintă modul de preparare al unora dintre cele mai gustoase reţete. În plus,în septembrie 2016 a câştigat premiul “Online Personality of the Year” în cadrul festivalului anual de social media Webstock.Jamila a lansat o carte intitulată ”Cele mai iubite reţete”,bogată ilustrativ cu imagini sugestive şi care cuprinde cele mai apreciate 76 de reţete de pe site-ul jamilacuisine.ro,după cum ne-a spus autoarea în interviu.
Jamila:Principalul motiv este chiar dragostea pentru bucătărie,pentru condimente,pentru ingrediente cât mai diferite. Marocul,ţara natală a soţului meu,poate fi considerat un alt “motiv”.
Ideea site-ului JamilaCuisine a venit în 2012,după una dintre vacanţele mele în Maroc. Acolo m-am îndrăgostit iremediabil de condimente şi de stilul lor de a găti. Ajunsă înapoi în ţară,am vrut să le arăt şi românilor cât de delicioasă este bucătăria marocană.
De unde vine numele de Jamila Cuisine?
Culmea,tot din Maroc! Una dintre mătuşile soţului meu nu-mi putea pronunţa numele,Geanina,aşa că mă tot striga Jamila. Când a trebuit să aleg un nume pentru blog,Jamila mi s-a părut potrivit pentru că la început voiam să gătesc doar mâncare marocană. M-am răzgândit pe parcurs,aşa că acum gătesc tot felul de preparate.
În general,cât timp petreci ocupându-te doar de filmarea reţetelor?
Foarte mult timp. Atunci când filmăm o reteţă,îi rezervăm o zi întreagă. Începem cu procurarea ingredientelor,pregătirea lor,pregătirea cadrului,a luminilor,a camerelor. La asta se mai adaugă machiajul meu,filmarea propriu-zisă,pozele de final. Şi cea mai scurtă şi mai simplă reţetă durează cel puţin 4 ore.
Ce simţi când vezi cât de multă lume te urmăreşte şi prepară reţetele pe care le prezinţi în video?
Foarte multă bucurie,în primul rând. Mă bucur de fiecare persoană care îmi scrie,care mă opreşte pe stradă,care îmi lasă o poză cu un preparat pregătit după o reţetă JamilaCuisine. Apoi îi sunt foarte recunoscătoare lui Dumnezeu pentru toate lucrurile minunate din viaţa mea şi pentru tot ce-am realizat până acum.
Ai publicat cartea culinară ”Cele mai iubite reţete”. Este varianta print a tuturor reţetelor apreciate de fani?
Da,am publicat cartea “JamilaCuisine-Cele mai iubite retete” apărută la Curtea Veche Publishing şi care conţine cele mai apreciate 76 de reţete de pe site-ul nostru. Cei care mă urmăresc şi-au dorit foarte tare şi o variantă print şi mă bucur mult că acestă carte a avut succes.
Te gândeşti şi la alte volume culinare?
Da,am în plan şi alte volume,însa nu vă pot dezvalui înca nimic pentru că-mi doresc să fie o surpriză.
Ce face Geanina Staicu-Avram atunci când nu munceşte pentru milioanele de pasionaţi de gătit?
De obicei atunci când nu muncesc,ceea ce se întâmplă foarte rar,îmi place să petrec timp cu familia mea,cu părinţii,fratele şi soţul meu. Şi eu şi sotul meu muncim pentru JamilaCuisine şi atunci când avem puţin timp de respiro,preferăm să-l petrecem cu cei dragi. În rest îmi place să ies cu prietenele mele,să mă plimb sau să dorm. Dacă rămân acasă,îmi place să gătesc pentru ai mei,să ascult muzica sau să vorbesc la telefon.
"Jamila Cuisine. Cele mai iubite reţete" a apărut la Curtea Veche Publishing,şi poate fi comandată pe www.curteaveche.ro.