Liliana Serediuc militează pentru păstrarea valorilor culturale
Stă în puterea fiecăruia să facă bine. Să lupte pentru educaţie, pentru cultură, pentru comunicare. Liliana Serediuc se străduieşte, alături de alţi locuitori din cartierul bucureştean Drumul Taberei, să transforme un cinematograf aflat în ruină în centru cultural.
Liliana Serediuc locuieşte de 48 de ani în Drumul Taberei,chiar în zona complexului „Favorit“. La fel ca pentru mulţi locuitori ai cartierului,cinematograful din zonă a fost şi pentru ea un punct de reper. Adolescenţa,serbările şcolare,orele chiulite de la şcoală cu întreaga clasă,pentru a vedea filmul preferat – toate acestea,şi multe altele,au însemnat Favorit şi s-au gravat în memorie. Prima ei amintire privind cinematograful cu pricina este legată de festivitatea pentru clasele I-IV,la care a obţinut un premiu de cultură generală. Cea mai frumoasă amintire o reprezintă vizionarea fimului „Ultimul vals“,semnat Martin Scorsese şi dedicat formaţiei rock The Band:„Aşa am avut ocazia să îi văd pe idolii mei în materie de muzică – cântăreţii Eric Clapton,Bob Dylan,Joan Baez etc. Cei de-o vârstă cu mine şi chiar cei mai tineri trebuie să înţeleagă ce revelaţie a fost prezentarea unui astfel de film în România,în vremurile acelea.“După ’89,cinematograful a fost lăsat să se degradeze şi să ajungă o ruină. „A fost ca şi cum cineva ar fi încercat să îmi fure sau să îmi şteargă amintirile din copilărie şi din tinereţe“,spune Liliana. „Căci amintirile,după părerea mea,preţuiesc mult mai mult decât valorile materiale.“
În toamna lui 2001,află despre proiectul „Favorit Renaşte“:anume că un grup de entuziaşti încercau să convingă autorităţile locale să transforme vechiul loc de proiecţie a filmelor în centru cultural multifuncţional,cu săli de spectacole,spaţii pentru expoziţii – practic,într-un loc de socializare şi relaxare pentru toate vârstele.
Câteva luni mai târziu,în februarie 2012,Liliana era deja „pe baricade“:după orele de serviciu a început să participe la întâlnirile săptămânale cu membrii iniţiativei Favorit,să contribuie la redactarea petiţiilor către Primăria sectorului 6 şi să asiste la şedinţele de consiliu local.
Familia o înţelege şi o susţine în tot ceea ce face. Şi,precizează Liliana,„atunci când faci ceva cu plăcere,ceva în care crezi cu adevărat,începi să nu mai simţi efortul depus.“
Roadele activităţii echipei Favorit se văd deja:comunicarea cu autorităţile e mai bună,iar acestea şi-au manifestat vizibil interesul pentru proiect.
Strădaniile Lilianei şi ale echipei de voluntari arată,încă o dată,că viaţa de cartier se poate îmbunătăţi atunci când oamenii sunt decişi să se organizeze şi să consacre un pic de timp binelui comun. Totuşi,câţi dintre noi nu facem decât să ne plângem de una şi de alta – şi să ne oprim aici?
„Mulţi sunt reticenţi să acţioneze,pentru că de prea multe ori au fost minţiţi. Au ajuns să fie suspicioşi chiar şi atunci când autorităţile se implică în realizarea anumitor proiecte comune,cum este cazul nostru. Dar,dacă li s-ar explica rolul însemnat pe care-l pot avea,cu siguranţă că ar deveni interesaţi“,încheie,într-o notă optimistă,Liliana.
Locuieşte în Bucureşti,are 53 de ani şi,din 2012,a început să se implice în proiectul „Favorit Renaşte“. Realizări:Proiectul pe care îl susţine are deja recunoaştere publică,fiind premiat cu locul II la Gala Societăţii Civile de anul acesta,la secţiunea „Comportament civic şi participare publică“.
Votează povestea preferată şi poţi câştiga!
Trimite SMS la 1399 cu textul
pentru povestea femeii care se ocupă de reabilitarea cinematografului „Favorit”.
Eşti înscris automat la tragerea la sorţi pentru unul dintre cele 5 premii-surpriză.Costul unui SMS este de 0,30 euro şi este valabilîn reţelele Orange,Vodafone şi Cosmote.