Simona Czudar redă speranţa copiilor orfani

14 iunie 2013   Evenimente

Simona a trecut ea însăşi prin experienţa unei adopţii şi a înţeles cât de anevoios poate fi drumul până să ajungi părintele unui suflet abandonat. Observând minusurile din sistem, a considerat că poate face schimbări pentru a le oferi unor copii singuri şansa de a creşte într-o familie.

Iniţial,dorise ca asociaţia să fie constituită sub forma unor ateliere pentru copii,dar în urma dificultăţilor din procesul de adopţie a fetiţei ei,Simona s-a orientat spre împlinirea unei singure misiuni:fiecare copil părăsit,indiferent de etnie,vârstă sau stare de sănătate,să aibă acces la o familie.

Recent,a propus Forumului Constituţional introducerea a două articole în Constituţia României care prevăd garantarea dreptului la o familie pentru orice copil şi obligaţia autorităţilor de a asigura condiţiile respectării acestui drept. Dacă cererile asociaţiei Simonei vor fi aprobate,ar scădea costurile de îngrijire pentru copiii instituţionalizaţi şi pentru cei lăsaţi în spitale,pierduţi în hăţişul birocratic,care întârzie adoptarea lor.În aproape 9 ani de activitate,Simona şi echipa ei au ridicat gradul de conştientizare al oamenilor faţă de potenţialul pe care-l au copiii instituţionalizaţi,au acordat asistenţă celor care doreau să le dea un cămin pruncilor abandonaţi,pentru a depăşi problemele dinaintea adopţiei şi după,când e nevoie de acomodare.

Cu fiecare zi,au creat o comunitate a familiilor adoptive,deschisă să primească noi membri cărora să le arate cum pot schimba viaţa unui copil. Treptat,au conştientizat că sistemul de protecţie a copilului este depăşit de realităţile României de azi,în care sunt peste 60.000 de copii abandonaţi şi 1.300 de adoptatori.

Anul trecut,când numărul copiilor lăsaţi în maternităţi a crescut alarmant,Simona a mobilizat voluntarii şi a făcut tot posibilul pentru a crea condiţii mai bune de trai pentru micuţi. Prin donaţii,le-au schimbat paturile învechite,hăinuţele,le-au amenajat spaţii de joacă. Apoi,a impulsionat Ministerul Sănătăţii şi pe cel al Familiei să facă inspecţii sociale în spitale. S-a observat că,în perioada noiembrie 2012-ianuarie 2013,70% din cei 240 de minori părăsiţi la nivel naţional ar fi trebuit să fie declaraţi adoptabili.

În trei luni,200 au câştigat dreptul de a avea o familie. Dar mai sunt multe de făcut. Simona speră la o metodologie de lucru între spitale şi direcţiile de protecţie a copilului,ca fiecare să ştie ce are de făcut şi să nu mai rămână copii fără o familie. Şi-ar dori ca adoptatorii să aibă o perioadă de concediu de acomodare a copilului,pentru a se adapta la noua familie şi la noile repere din viaţa sa. Şi mai visează la oficializarea zilei de 2 iunie ca Zi Naţională a Adopţiei.

Locuieşte în Timişoara,are 38 de ani şi este directorul executiv al Asociaţiei  Ador Copiii.

Realizări:A luptat ca,anual,circa 250 de familii care doresc să adopte să primească sprijin psihologic şi juridic,a semnalat autorităţilor publice problema micuţilor blocaţi în sistemul de protecţie socială.

Mini CV

Data naşterii:28 octombrie 1974

Profesie:director executiv al Asociaţiei Ador Copiii Timişoara

Familie:căsătorită,mamă a unei fetiţe

Votează povestea preferată şi poţi câştiga!

Trimite SMS la 1399 cu textul

,pentru povestea timişorencei care şi-a propus să schimbe destinul copiilor abandonaţi.

Eşti înscris automat la tragerea la sorţi pentru unul dintre cele 5 premii-surpriză.Costul unui SMS este de 0,30 euro şi este valabilîn reţelele Orange,Vodafone şi Cosmote.

Mai multe