Târgul deliciilor de toamnă

14 noiembrie 2012   Evenimente

În fiecare weekend, în curtea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, producători din toate zonele ţării vin să-i răsfeţe pe bucureşteni cu produse tradiţionale româneşti. Pe 20 octom­brie, razele calde ale soarelui şi aromele îmbietoare i-au „chemat“ pe locuitorii Capitalei la Festivalul Dovleacului.

Ziua festivalului a început devreme pentru maramureşencele care au pregătit sarmale în dovleac,coapte într-un cuptor de cărămidă. După ce au fost fierte mai întâi într-un ceaun vechi de 200 de ani,sarmalele au fost aşezate în jumătăţi de dovleci curăţaţi de seminţe.

Deasupra lor s-au pus pentru aromă bucăţi de costiţă şi cârnaţi afumaţi,felii de roşii şi ardei gras şi,ca totul să fie perfect,s-au condimentat cu sare,piper şi foi de dafin. Puţină apă turnată în dovleci şi,gata,au fost introduşi la „căldurică“ în cuptorul „ars“ cu lemne circa o oră.

Cum aveam de aşteptat,am mers în zona rezervată organizării concursului „Cea mai bună plăcintă“ . Trei producători din Oltenia,Moldova şi Dobrogea şi-au prezentat plăcintele şi le-au dat spre degustare vizitatorilor şi au format un juriu ad-hoc.

Câştigătoare a fost plăcinta din Scărişoara,judeţul Olt,pe locul II s-a clasat plăcinta din satul Săuceni,judeţul Suceava,iar pe locul III,cea din Medgidia,Constanţa. „La plăcinte,înainte!“,dar m-am întors apoi la sarmale,unde,deja,Iulia Corău,una dintre gospodinele maramureşene,pregătea mămăliga drept garnitură. Ce-a urmat? Un adevărat festin!

Mai multe