Teatrul tradiţional japonez Noh pe scenele româneşti

10 iunie 2016   Evenimente

Nu trebuie să fii un bun cunoscător al culturii japoneze pentru a te îndrăgosti de Teatrul Noh. Cea mai veche formă de spectacol teatral din lume, inclusă în patrimoniul UNESCO, pare surprinzător de modernă şi va fi prezentă curând pe scenele din Capitală şi din Sibiu.

Un joc stilizat

Românii fascinaţi de cultura japoneză sunt invitaţi joi,16 iunie,ora 19.30,la Sala Studio a Teatrului Naţional Bucureşti,la un spectacol de teatru tradiţional japonez. Interpreţii sunt membrii Yamamoto Noh Theatre din Japonia. Teatrul Noh este compus,în general,din drame lirice din secolele al XIV-lea şi al XV-lea. Jocul,lipsit de artificii inutile,ascunde semificaţii profunde. Actorii poartă măşti şi sunt acompaniaţi de o mică orchestră şi de un cor. Gesturile sunt stilizate,la fel şi replicile,care pare cântate. Gestica e întreruptă de faimoasele „mie”:actorul îngheaţă,pentru câteva zeci de secunde,într-o poză-un stop-cadru menit să crească intensitatea mesajului.

Teatru pentru samurai

Vechi de 600 de ani,Noh reprezintă un stil de teatru tradiţional din Ţara Soarelui Apune. Spre deosebire de mai popularele Kabuki şi Bunraku,Teatrul Noh are la bază vechi ritualuri dedicate zeilor. Actorii arborau costume somptuoase şi măşti specifice (138 de măşti diferite),şi jucau,la origini,doar pentru shoguni şi samurai,deci pentru o clasă mai avută şi mai cultă. Astăzi,Teatrul Noh este surprinzător de modern,prin lipsa decorurilor,prin folosirea doar a câtorva accesorii scenice care pot reprezenta o mulţime obiecte din viaţa reală,prin utilizarea măştilor şi a gesticii hieratice – care include inclusiv elemente care ţin de arta mânuirii sabiei. Nu-şi propune să recreeze realitatea,ci să transmită intensitatea sentimentelor şi a frământărilor umane.

„Demonul Muntelui”,tristeţea karmei umane

La conferinţa de presă de prezentare a evenimentului,Excelenţa Sa Kisaburo Ishii,ambasadorul Japoniei,şi-a adus aminte că,în copilărie,alături de alţi elevi,era trimis la reprezentaţii de Teatru Noh. Se considera că un tânăr nu capătă spiritul unui adevărat gentleman până nu vede şi apreciază o astfel de piesă tradiţională. Tocmai pentru a păstra în atenţia publicului tânăr această tradiţie,există trupe de actori care au format adevărate şcoli de interpretare. O astfel de companie este Yamamoto Noh Theatre,care a luat fiinţă acum mai bine de nouă decenii în Osaka. Prezentă pentru prima oară în România,a ales să reprezinte piesa ”Adachi-ga-hara” (Demonul muntelui),despre tristeţea karmei umane. Spectacolul va dura circa 90 minute şi va beneficia de traducere în limba română. Piesa va fi jucată şi duminică,19 iunie (ora 16.00),la Filarmonica de Stat din Sibiu.

Mai multe