VIDEO. Despre riscurile şi responsabilităţile profesorilor în tabere

28 aprilie 2014   Evenimente

Astăzi, la Adevărul Live dezbatem alături de profesori şi lideri sindicali despre riscurile şi responsabilităţile profesorilor în tabere.

Mariana Becic:Ar trebui să discutăm despre rolul rol,care contribuie atât la instruirea copiilor,cât mai ales educare pentru viitorul cetăţean al României.

Cine organizează trebuie să fie conştient că îţi creează o responsabilitate vitală. Acest cadru didactic trebuie să stea alături de elev 24 din 24 de ore,aici e lucrul cel mai dificil şi în acelaşi timp trebuie să cauţi să selectezi copiii cu care vrei să mergi în tabere.

Cei care au asemenea curaj,pentru că e vorba de curaj când vorbim de elevi aflaţi la pubertate,teribilismul lor este foarte puternic,şi ce care cunosc aceste lucruri pot organiza tabere,ei trebuie să facă nu doar instrucţie,ci şi educaţie.

Acel profesor probabil nu şi-a cunoscut foarte bine elevii.

De multe ori ei au iniţiative care nu sunt în folosul grupului şi vânează momente în care vigilenţa profesorilor nu era foarte bună,e ca o vânătoare a copiilor.

Corneliu Riegler:Aceste tabere sunt o formă de a ieşi din familie,de sub stricteţea familiei. Eleva a fost găsită şi în stare de ebrietate,deci consum de alcool,de tutun,e prohibit în cadrul şcolii,taberelor etc.

Despre supravegherea 24 din 24...oamenii trebuie să doarmă şi ei. Eleva avea 13 ani,deci pentru cei care au sub 14 ani şi nu pot decide trebuie asigurată supraveghere noaptea,aşa că în acea tabără era ideal să existe aşa ceva,dar regulamentele nu prevăd acest lucru.

Statul român nu are o politică penală consecventă. Însă e şocant,pentru că acel profesor nu a săvârşit o faptă cu intenţie,mai mult ca sigur nu avea antecedente,deci ar fi trebuit o decizie de închisoare cu suspendare.

Noile reglementări ale Ministerului Educaţiei:

Riegler:Existau şi înainte,sunt nişte schimbăro de formă.

Becic:Sunt cuprinse şi în regulamentul şcolar şi în regulile stabilite profesorilor. Reglementările sunt vechi,însă oamenii sunt noi. Noi avem probleme şi din punct de vedere al pregătirii omului ca meseria de cadru didactic,ca om care trebuie să desfăşoare această activitate. Învăţământul superior ar trebui să aibă o facultate de pregătire a cadrului didactic,care ar trebui să activeze doar în învăţămâmt,fiecare facultate să aibă o grupă de 20-30 de locuri,în funcţie de necesarul de la catedră,iar aceşti specialişti să fie pregătiţi din punct de vedere pedagogic,psihologic,metodic,al practicii pedagogice,să aibă cursuri finalizate cu examen,cursuri de un an-doi,cum era înainte. Să fie pregătiţi ca şi cadre didactice,nu ca specialişti.

A dost un complex de împrejurări,poţi să ai experienţă şi să organizezi perfect o tabără şi să se întâmple aşa ceva,pedeapsa pentru acest profesor e prea dură. Şi noi ne-am confruntat cu situaţii şi cea mai mare problemă e că elevii vin de acasă cu băuturi foarte tari pe care le consumă pe ascuns şi atunci se întâmplă astfel de incidente,beau,acte de teribilism,e un lucru pe care nu poţi să-l controlezi 100%. Procedura nouă înseamnă de fapt dosar de 200 de pagini,mulţi colegi au zis că nu mai vor,dar e vorba de o birocraţie care absolvă ministerul de orice răspundere,nu protejează elevul. Deci responsabilitatea e pasată profesorilor şi părinţilor.

Mai multe