Ziua internaţională a cărţii pentru copii

2 aprilie 2019   Evenimente

La 2 aprilie este sărbătorită Ziua internaţională a cărţii pentru copii, la iniţiativa asociaţiei International Board on Books for Young People (IBBY), pentru promovarea schimbului de cărţi pentru copii, facilitarea accesului copiilor la cărţi cu standarde literare şi artistice ridicate.

Ziua este marcată din 1967, iar data nu a fost aleasă întâmplător. Pe 2 aprilie este şi ziua de naştere a lui Hans Christian Andersen, unul dintre cei mai îndrăgiţi autori de poveşti pentru copii din lume. Scriitorul danez, născut în 1805 la Odense, a încântat generaţii de copii cu povestiri, precum: ,,Hainele împăratului", ,,Fetiţa cu chibrituri", ,,Răţuşca cea urâtă" sau ,,Micuţa sirenă".

În bibliotecile din ţară sunt organizate evenimente dedicate acestei zile. Manifestările includ întâlniri cu autori şi ilustratori, concursuri literare, expoziţii de carte, de reviste şcolare şi de filatelie, momente artistice, ateliere de desen şi de integrame, întreceri sportive şi jocuri.

La nivel internaţional, în fiecare an, Ziua internaţională a cărţilor pentru copii este patronată de o ţară membră a International Board on Books for Young People. Aceasta alege o temă şi invită un autor pentru a scrie un mesaj adresat copiilor din întreaga lume şi un ilustrator pentru a realiza un poster reprezentativ.

În 2019, Lituania este sponsorul Zilei internaţionale a cărţii pentru copii, iar mesajul transmis este ,,Books hep us to Slow Down“ ( Cărţile ne ajută să o luăm mai uşor). Sloganul a fost scris de autorul şi ilustratorul lituanian Kestutis Kasparavicius.

"Să fie cărţi interesante pentru cititori şi cititori interesanţi pentru cărţi!' este urarea autorului din acest an, conform site-ului oficial al IBBY, www.ibby.org

Potrivit specialiştilor în educaţie, în special cărţile ilustrate cu texte sub 1000 de cuvinte au un rol important în dezvoltarea literaţiei, mai ales în primii 5 ani de viaţă. Iar lectura cu voce tare de către adulţi îi ajută pe copii să dobândească plăcerea de a citi în mod independent.

,,Lectura cu voce tare pentru copiii de orice vârstă este o modalitate minunată de conectare (cu aceştia) deoarece se poate observa ce anume îi stârneşte şi îi interesează şi este totodată o cale de a înţelege ce se întâmplă în mintea lor”, spune autoarea britanică de cărţi pentru copii Lauren Child.

Tot în aprilie, pe data de 23, este marcată Ziua Mondială a Cărţii şi a dreptului de autor, începând din 1996, la iniţiativa UNESCO.

Mai multe