FOTO Josephine Baker s-a plimbat cu o şaretă trasă de struţ pe Calea Victoriei. Câţi bani a cerut pentru spectacolul din Bucureşti

19 noiembrie 2020   Ghid de viață

„Perla Neagră”, cum a mai fost numită, Josephine Baker a fost o apariţie exotică în Europa interbelică. Celebra dansatoare, pe care Hemingway o considera „cea mai senzaţională femeie pe care a văzut-o cineva vreodată”, a fost implicată şi în activităţi de spionaj. Ea a ajuns şi în ţara noastră, uimindu-i pe bucureşteni.

Josephine Baker (1906 – 1975) s-a născut în Saint-Louis , Missouri, SUA. Ea a decis să se stabilească în Franţa, în urma acţiunilor rasiste la care era supusă. Baker a fost cap de afiş al spectacolelor din clubul Folies Bergère, din Paris, fiind o adevărată apariţie exotică. A rămas celebră pentru reprezentaţiile ei în care apărea îmbrăcată sumar, având influenţe tribale, cu franjuri şi paiete. Baker a dansat, dar a şi jucat în filme şi a cântat.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a făcut parte din Rezistenţa Franceză, obţinând pentru francezi informaţii importante despre clienţii germani sau francezi care ajungeau în barul unde ea activa. Baker a pătruns în cercurile înalte, creând o reţea de sprijin a Rezistenţei Franceze. A fost prima americancă decorată cu Ordinul Croix de Guerre.

Vizita de la Bucureşti

În 1928, Josephine Baker a ajuns la Bucureşti, cu Orient Express, cel mai luxos tren al acelor vremuri. La Bucureşti, a susţinut reprezentaţii la teatrul „Cărăbuş”.

Baker fusese văzută într-un spectacol la Paris de Constantin Tănase, care i-a propus un turneu la Bucureşti. Potrivit presei vremii, dansatoarea ceruse un onorariu exorbitant pentru acele vremuri: 100.000 de lei. Era, până atunci, cel mai mare contract pe care îl plătise vreun director de teatru din România. Tănase a mai angajat 16 dansatoare din Londra pentru a le învăţa pe cele ale noastre dansurile moderne şi l-a adus la pupitru pe Ben Hors, specialist în jazz.

Bucureştenii au rămas muţi de uimire după ce au văzut-o pe diva „înaltă, cu pielea de culoarea cafelei, cu ochi de abanos, picioare de paradis şi un zâmbet mai presus de toate zâmbetele“. Baker s-a plimbat pe Calea Victoriei într-o şaretă trasă de un struţ adusă de la Paris.

Josephine Baker a mai ajuns în ţara noastră în 1970, la festivalul Cerbul de Aur de la Braşov.

Foto Profimedia historia.ro, adevarul.ro  

Mai multe