Gimnastica te face să ai picioare scurte - adevărat sau fals?
De fiecare dată când sari, îţi pui de mai multe ori întreaga greutate corporală pe muşchi şi pe oase. Din acest motiv s-a născut ideea că unele sporturi şi dansuri influenţează felul în care se dezvoltă corpul uman. Unii cred că înotul îţi face spatele lat sau că baletul îţi face picioarele drepte. Printre cele mai ciudate mituri de care mulţi părinţi sunt convinşi este că gimnastica scurtează picioarele fetelor.
Cei drept, nu doar pe parcursul vieţii, ci nici măcar pe parcursul zilei înălţimea omului nu este constantă. Dimineaţa, cânt te trezeşti, ai înălţimea ta maximă, însă pe măsură ce trec orele, pierzi, treptat din ea. Până ajungă din nou la ora de culcare, poţi pierde până la 1% din înălţime. Există, desigur, o explicaţie ştiinţifică. Între discurile coloanei vertebrale există pungi fluide. Când te ridici în picioare, capul şi umerii pun presiune axială pe coloana vertebrală şi determină compresia acestor sacuri.
Aceste fluctuaţii, însă, nu au nimic de-a face cu faptul că practici sau nu vreun sport anume. Înălţimea ta "normală" este determinată, în proporţie de 65-85% de gene, iar restul de nutriţie. Organismul copiilor creşte şi se dezvoltă până pe la vârsta de 18-22 de ani. După care niciun sport din lume nu-l mai poate înălţa sau scurta. Ce se-ntâmplă, însă, în timpul anilor de creştere?
- Ce are stânga şi nu are dreapta: 5 mistere despre stângaci
- Hexakosioihexekontahexafobia: de unde vine spaima de numărul 666
De ce sunt gimnastele scunde
Mai multe studii şi cercetări au demonstrat că mitul conform căruia fetele care practică gimnastică rămân scunde sau cu picioare scurte este fals. Adevărul este că fetele care fac tumbe pe bârne, se rotesc la paralele şi fac tot felul de sărituri la sol, au o performanţă mult mai bună dacă sunt mai mici de statură. Pe de altă parte, fetele înalte se descurcă mult mai bine în alte sporturi, cum ar fi handbalul sau baschetul.
În plus, gimnastele, ca şi alte sportive, fac antrenamente riguroase ce le ocupă o bună parte din zi. Asta înseamnă mai puţin timp pentru mâncare, ceea ce ar putea influenţa creşterea acestor copile. Studiile au mai arătat că şi somnul insuficient poate afecta creşterea copiilor. Când vine vorba de sport, însă, acesta ajută la dezvoltarea armonioasă a corpului, dar nu poate schimba înălţimea corpului sau a vreuneia dintre părţile sale.