Hedy Lamarr, diva cu o minte sclipitoare. A inventat o tehnologie care a stat la baza WiFi-ului

25 decembrie 2020   Ghid de viață

Frumoasă, populară, genială, inovatoare, cine s-ar fi gândit că o divă a Hollywoodului de altădată ar putea avea o contribuţie atât de importantă în domeniul tehnologiei? Şi nu orice fel de tehnologie, ci una folosită la scară mondială în zilele noastre: WiFi-ul.

Poate că numele ei nu vă sună atât de cunoscut precum cel al lui Liz Taylor, Ava Gardner sau Marilyn Monroe, deşi frumuseţea acestei actriţe americane de origine austriacă putea concura oricând cu cea a acestor stele de cinema din epoca de aur a studiourilor Metro Goldwyn Mayer (MGM). Născută Hedwig Eva Maria Kiesler, austriaca a strălucit pe afişele unor filme de succes precum „Boom Town“, „White Cargo“, „Lady of the Tropics“ sau „Samson şi Dalila“, dar a rămas în istorie şi prin activitatea ei de co-inventatoare a unei tehnologii numite „modulaţie prin spectrul de răspândire cu salturi de frecvenţă“, care a pus bazele WiFi-ului şi Bluetooth-ului de astăzi.

La 12 ani, câştiga Hedy Lamarr, un concurs de frumuseţe

Considerată de mulţi una dintre cele mai frumoase şi exotice stele ale marelui ecran, Lamarr a jucat în numeroase filme bine primite de public în anii 1930 şi 1940. Hedy s-a născut pe 9 noiembrie 1914, în Viena, într-o familie cu origini ungureşti şi evreieşti. Firea ei curioasă şi mintea genială au fost încurajate de tatăl ei bancher, care a inspirat-o să privească lumea punându-şi încontinuu întrebări.

Viitoarea actriţă a fost descoperită de un regizor de filme încă din adolescenţă, după ce, la 12 ani, a câştigat un concurs local de frumuseţe. Celebritatea ei în domeniul cinematografiei a venit pe când Hedy avea 18 ani, odată cu rolul din filmul erotic cehesc „Ecstasy“, lansat în anul 1933. Pelicula a fost considerată prea îndrăzneaţă pentru acele vremuri (actriţa având scene de nuditate şi mimând orgasmul), iar în America cea puritană a ajuns să fie interzis.

Primul soţ, extrem de posesiv

Fritz Mandl, primul ei soţ, un proprietar de fabrică de muniţie şi al treilea cel mai bogat om din Austria, a cheltuit nu mai puţin de 300.000 de dolari pentru a cumpăra şi distruge, totodată, copiile acestui film. În vârstă de 33 de ani, soţul lui Hedy, simpatizant nazist, era extrem de posesiv şi se opunea ambiţiilor artistice ale tinerei sale soţii, lucru care a făcut-o pe aceasta să se simtă ca o prizonieră de lux într-un mariaj nefericit.

Ştiind că nu va putea fi niciodată actriţă sub tirania soţului ei, Hedy a luat decizia de a-l părăsi nu doar pe el, ci şi ţara, fugind la Paris. Acolo, unul dintre reprezentanţii MGM căuta talente şi frumuseţi europene pentru a fi distribuite în filme la Hollywood, iar superba Hedy a fost, bineînţeles, remarcată imediat. După ce a semnat contractul cu prestigioasele studiouri de filme, austriaca a fost sfătuită să îşi schimbe numele, pentru a se distanţa de eroina principală din filmul erotic „Ecstasy“ şi, în acelaşi timp, şi de reputaţia acesteia.

La Hollywood, Hedy avea să fie promovată ca una dintre cele mai frumoase femei din lume, o actriţă austriacă de prestigiu, cei de la MGM sperând să creeze o stea de calibrul unor alte dive europene, precum Greta Garbo şi Marlene Dietrich.

Pasionată de ştiinţa telecomunicaţiilor

Frumuseţea ei era indubitabilă, însă steaua ei nu a strălucit atât de puternic. Nu în domeniul cinematografiei, cel puţin, căci austriaca avea un mod straniu de a-şi omorî plictiseala, cel puţin pentru o femeie: era atrasă de ştiinţa telecomunicaţiilor. În 1942, chiar în apogeul gloriei sale în Cetatea Filmului, Hedy şi amicul ei, compozitorul George Antheil, au primit un patent pentru inventarea unui aparat de semnalizare radio, care avea ca scop schimbarea frecvenţelor radio şi imposibilitatea decodării mesajelor de către armata inamică.

Invenţia celor doi, destinată Marinei americane pentru a fi folosită în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost adoptată de această instituţie de-abia în anii ’60. Importanţa invenţiei celor doi a fost înţeleasă de-abia atunci. În 2014, Lamarr a fost recunoscută pentru meritele sale, iar numele ei a fost inclus în „National Inventors Hall of Fame“.

A ales singurătatea deplină

Lamarr a fost căsătorită de şase ori şi a devenit mamă de trei ori, unul dintre copii fiind adoptat. Toate căsniciile actriţei au fost de scurtă durată şi au sfârşit în divorţ, ultimul în 1965, Hedy rămânând singură pentru restul de 35 de ani. În ultimele decenii ale vieţii, Lamarr a trăit într-o singurătate deplină într-o comunitate din Orlando, Florida, şi a comunicat doar prin intermediul telefonului cu lumea exterioară, inclusiv cu copiii şi prietenii apropiaţi, refuzând să se întâlnească în persoană cu vreunul dintre aceştia. A murit în anul 2000, la vârsta de 85 de ani, şi a rămas în cultura pop cu meritul de a fi nu doar o faţă frumoasă, ci şi un pionier al unui domeniu pe care puţini l-ar fi asociat cu o divă a ecranului: tehnologia.

FOTO Profimefia

Mai multe