Insula Şerpilor din Marea Neagră, un loc misterios. De ce se numeşte astfel

21 iulie 2021   Ghid de viață

Aflată în Marea Neagră, la aproape 45 de kilometri de ţărmurile Ucrainei şi României, Insula Şerpilor a fost, într-o perioadă, complex militar.

Se consideră că, în vremurile Antice, insula a fost populată numai de păsări şi de şerpi de mare, acesta fiind şi motivul pentru care este numită astfel. A mai fost numită şi Leuke (albă, în limba greacă), deoarece se aseamănă cu calcarul alb din Dobrogea. Insula Şarpelui se întinde pe o suprafaţă de 17 hectare şi este considerată un loc neprimitor, din pricina reliefului, a gresiilor dure. Săracă în vegetaţie şi faună; a fost populată în trecut, în afară de şarpele de casă, şi de năpârcă. Se spune că şerpii au fost stârpiţi aici în a doua parte a secolului al XX-lea, fiind cantonate aici trupe sovietice.

Transformată în complex militar

Până în 1947, Insula Şerpilor s-a aflat în componenţa ţării noastre. Baza militară românească înfiinţată aici a fost, în al Doilea Război Mondial, între 1941 şi 1944, ţinta bombardamentelor sovietice. Din 1948 a intrat în cadrul Uniunii Sovietice, potrivit unui protocol secret. A fost transformată în complex militar, aici fiind amplasate radare de mare putere şi cu o rază mare de acţiune, apoi staţii de bruiaj şi de ascultare a convorbirilor. Ruşii au instalat cabluri telefonice subacvatice care făceau legătura insulei cu Odessa şi au amenajat locuri de acostare pentru nave. Marinarii nu aveau voie să se apropie de insulă. După 1990, a fost disputată de Ucraina şi România la Curtea Internaţională de Justiţie.

Misterele de care a fost înconjurată

În apropiere de Insula Şerpilor se află un aşa-numit Triunghi al Bermudelor din ţara noastră. Este un loc asociat cu dispariţiile. Potrivit unei legende, la 5 decembrie 1945, cinci bombardiere americane au dispărut în această zonă.

O altă dispariţie misterioasă a avut loc în 1990, când un mic aparat de zbor grecesc a dispărut la 30 – 40 de kilometri de ţărmul românesc.

În apropierea insulei, în 2008, 12 militari ucraineni au murit într-un accident aviatic, după prăbuşirea elicopterului cu care se deplasau din Odessa.   

Sursă foto: Shutterstock 

Mai multe