Jabuticaba, copacul bizar ale cărui fructe cresc direct pe trunchi. Din ce motive fructele sunt savurate doar de localnici?

22 februarie 2021   Ghid de viață

Arborele Jabuticaba, cunoscut şi sub numele de strugure brazilian, are fructe foarte gustoase care surprind prin faptul că se dezvoltă pe trunchi.

Jabuticaba creşte în statele Minas Gerias şi Sao Paulo din în sudul Braziliei, dar şi în Argentina, Chile şi Peru. Fructul creşte direct din trunchiul şi ramurile copacului, ceea ce conferă arborelui un aspect foarte neobişnuit. Fructul în sine este mic şi rotund, cu diametrul de aproximativ 3-4 cm, cu una până la patru seminţe mari, o pielea groasă, de culoare purpuriu închis şi miez dulce, alb sau roz. În mod natural, arborele poate să înflorească şi să fructifice doar o dată sau de două ori pe an, dar când este irigat continuu, acesta înfloreşte frecvent, iar fructele proaspete pot fi disponibile pe tot parcursul anului în regiunile tropicale. În timpul sezonului Jabuticaba din Minas Gerais, mii de vânzători ambulanţi vând Jabuticaba proaspătă în pungi mici de plasă, iar trotuarele şi străzile sunt colorate în acelaşi mov violet de coji de Jabuticaba. Culoarea fructelor este semnul prezenţei antioxidanţilor, a unor substanţe antiinflamatoare şi anticanceroase. Descoperă de ce a evoluat acest copac în acest mod unic?

Cum se folosesc fructele şi de ce n-au fost comercializate în toată lumea?

Fructele sunt iniţial verzi şi se îndreaptă spre o culoare întunecată doar când sunt coapte. Cu toate că Jabuticaba creşte în majoritatea regiunilor din Brazilia, se găseşte mai ales în Minas Gerias. Asocierea sa cu statul este atât de puternică încât arborele Jabuticaba apare pe stema oraşului Contagem, iar un alt oraş din Minas Gerais, Sabará, găzduieşte anual un festival dedicat fructelor de Jabuticaba.

Fructele de Jabuticaba se pot consuma ca atare, dar şi sub formă de gemuri sau la preparate din carne, cum ar fi cea de pasăre, îndeosebi raţă. Încep  să fermenteze la doar 3-4 zile după recoltare, de aceea sunt adesea folosite pentru a face tarte, vinuri tari şi lichioruri. Datorită termenului de valabilitate extrem de scurt, fructele proaspete de Jabuticaba sunt foarte rare pe pieţele din afara zonelor de cultivare. Arborele şi fructele sale n-au fost comercializate pe scară largă din cauza faptului că fructele sunt uşor perisabile şi nu rezistă în timpul transportului, iar arborelui îi poate lua între 8 şi 15 ani până să ajungă la maturizare. Cumpărătorilor de fructe de jabuticaba li se recomandă să le consume în 1-2 zile. Pentru a deveni un fruct cunoscut şi popular în America sau pe alte continente ar avea nevoie de mai mult de 2 zile pentru a fi transportat, iar fructele n-ar rezista atât de mult.

Fructele au şi utilizări medicinale

În mod tradiţional, un decoct astringent este recomandat pentru pielea deshidratată sau arsă de soare, dar este indicat şi pentru cei care au astm, diaree. Cu acest decoct se face şi gargară pentru inflamaţia cronică a amigdalelor, deoarece are mai mulţi compuşi puternic antiinflamatori.

Cum a evoluat acest copac în acest mod unic?

Răspunsul este probabil destul de simplu: natura a dus la această evoluţie a copacului Jabuticaba pentru a facilita animalelor care nu pot urca în copac să mănânce fructele sale. În acest mod, seminţele ajung departe de copacul-părinte şi arborele se răspândeşte mai uşor în zonă.

Mai multe