Karni Mata, templul în care şobolanii sunt veneraţi. Unde se află şi câte rozătoare îl populează

11 mai 2021   Ghid de viață

Peste 20.000 de şobolani colcăie în templul Karni Mata din India. Este un templu hindus unde mulţi oameni ajung după ce parcurg distanţe mari, pentru a venera aceste rozătoare atât de dispreţuite în celelalte părţi ale lumii.

În Deshnoke, la 30 de kilometri distranţă de Bikaner, în Rajasthan, India, se află aşa-numitul „Templul al şobolanilor”. Este un tenplu hindus construit la începutul anilor 1900 şi este dedicat zeiţei şobolanilor, Karni Mata. Cunoscută şi ca Shri Karniji Maharaj, Karni Mata a trăit în secolul al XIV-lea. Ea a fost o războinică din clanul Charan şi, de-a lungul vieţii, ar fi înfăptuit mai multe minuni. După moarte, ea s-ar fi reîncarcat într-un şobolan.

Pentru că sunt consideraţi sfinţi, şobolanii sunt veneraţi în acest templu şi foarte mulţi oameni din India parcurg distanţe mari pentru a ajunge aici şi pentru a le aduce un omagiu. De asemenea, Karni Mata este şi o neobişnuită destinaţie turistică, mai ales că nu în multe locuri din lume ai ocazia să vezi un templu în care şobolanii, musafiri nepoftiţi pentru mulţi, sunt consideraţi ca având origini sfinte.

Rozătoarele, răsfăţate în templu

Peste 20.000 de şobolani se află în acest templu. Ei sunt îngrijiţi şi hrăniţi, beneficiind de tratament „regal”. Numiţi şi „kabbas”, şobolanii primesc lapte, cereale, cocos sau alte produse pe placul lor, mâncarea fiind servită în boluri de metal. Conform regulilor templului, dacă unul dintre şobolani moare accidental, el trebuie înlocuit cu o altă rozătoare din argint sau aur.

Pantofii nu sunt permişi în acest templu şi este de bun augur ca un şobolan să îţi treacă peste picioare.

Pentru a-i vedea în număr mare, turiştii sunt sfătuiţi să vină în acest templu noaptea târziu sau înainte de răsărit, când şobolanii ies să mănânce în număr mare.

Mai multe