Maica Tereza a fost exorcizată înainte de a muri. „Era o sfântă, diavolul a încercat să o tulbure“

1 iulie 2021   Ghid de viață

Agnes Gonxha Bojaxhiu, născută în Macedonia, în 1910, este femeia care a intrat în istorie drept Maica Tereza din Calcutta şi şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în India. Munca ei în slujba celor săraci şi bolnavi i-a adus un premiu Nobel pentru pace în 1979. Însă în viaţa ei au fost şi momente controversate, inclusiv un episod de exorcizare.

Maica Tereza şi-a dedicat viaţa celor nevoiaşi şi a continuat să lucreze până cu câteva luni înainte de a muri, în 1997. În ciuda activităţii sale caritabile şi a faptului că a fost canonizată, este considerată, totuşi, o persoană controversată.

Potrivit National Geographic, ea a botezat în secret oameni aflaţi pe moarte, pretinzând că doar le alina durerile şi le răcorea fruntea cu o cârpă umedă. Potrivit CNN, au existat, de asemenea, critici faţă de igiena şi calitatea îngrijirilor medicale la o casă administrată de ordinul Misionarele Carităţii, înfiinţat de ea.

Dar acelea nu au fost singurele momente controversate din viaţa ei. Înainte să moară, a fost protagonista unui episod de exorcizare, deoarece se credea că diavolul o tulbură.

Exorcizare în spital

Maicii Tereza i-a fost făcută o exorcizare cu câteva luni înainte de a muri, din cauza temerilor e atacată de diavol, a declarat, după moartea acesteia, arhiepiscopul din Calcutta, potrivit The Guardian.

Arhiepiscopul Henry D'Souza, un prieten apropiat al călugăriţei, a sugerat efectuarea unei exorcizări după ce aceasta a suferit două nopţi de tulburări ale somnului, având o stare foarte agitată, în timp ce se afla internată în spitalul Birla din Calcutta.

El a chemat un preot, Rosario Stroscio, care a citit o rugăciune de exorcizare asupra călugăriţei, timp de o jumătate de oră. „Era foarte neliniştită. Doctorul nu reuşea să înţeleagă. Noapte se zbătea, îşi smulgea toate firele. Dar, în noaptea de după exorcizare, a dormit foarte bine. Era total calmă“, a declarat Henry D'Souza.  "Maica era o persoană sfântă, iar spiritele rele au încercat să o tulbure, mai ales în starea în care se afla. Diavolul a vrut să o sperie", a mai spus el. 

Nu e un caz singular în Biserica Catolică

Arhiepiscopul a făcut această dezvăluire la patru ani de la moarte călugăriţei, precizând că episodul s-a petrecut în 1996, pe cand Maica Tereza se afla internată în spital, în 1996, pentru o angioplastie (o operaţie minim invazivă la inimă).

„Maica şi-a dat seama că s-ar putea să fie tulburată de cel rău. Ştia despre exorcizare. A fost destul de fericită“, a mai spus arhiepiscopul.

Părintele Stroscio, cel care a făcut exorcizarea, a declarat: „Nu am făcut nimic special. În istoria Bisericii Catolice, sute de sfinţi au trecut prin lucruri preum exorcizarea“.

FOTO Profimedia

Mai multe