Maria Tereza: cât de adevărate sunt poveştile legate de pasiunile ei erotice

14 mai 2021   Ghid de viață

Maria Tereza a Austriei s-a impus ca un lider puternic. Mama regilor Iosif al II-lea, a lui Leopold al II-lea şi a controversatei regine Maria Antoaneta, Maria Tereza a rămas în istorie nu numai prin realizările sale, ci şi prin poveştile despre pasiunile sale erotice.

Maria Tereza (1717-1780) a fost arhiducesă a Austriei, regină a Boemiei, regină a Ungariei, Mare Principesă a Transilvaniei şi, neoficial, împărăteasa Imperiului Romano-German. La naşterea sa, tatăl ei, împăratul Carol al VI-lea, a adoptat un document controversat, numit ,,Pragmatica Sancţiune“, prin care i-a acordat fiicei sale dreptul de a conduce atât Casa de Habsburg, cât şi imperiul.

La 12 februarie 1736, s-a căsătorit cu Ducele Francisc Ştefan de Lorena. Cei doi au avut 16 copii.

Maria Tereza a urcat pe tron când avea 23 de ani, după moartea tatălui ei pe 20 octombrie 1740. Atunci, imperiul nu se afla într-o situaţie prea bună din punctul de vedere al situaţiei armatei şi a finanţelor. Pe 25 iunie 1741, a fost încoronată ca arhiduce şi rege al Ungariei. Ceremonia de încoronare a avut loc la Catedrala Sf. Martin din Bratislava. Maria Tereza şi-a făcut intrarea în oraş pe un armăsar alb, îmbrăcată în costum popular maghiar.

A interzis tortura şi a decis desfiinţarea iobăgiei. Aflată vreme de 40 de ani la conducerea Sfântului Imperiu Roman, Maria Tereza a fost considerată una dintre cele mai influente personalităţi.

Pasiuni erotice controversate

Despre Maria Tereza au circulat şi unele povestiri şi legende. Pasiunea sa pentru cai i-a atras şi bârfa potrivit căreia ar fi întreţinut relaţii sexuale cu armăsarii din grajdul imperial şi că un astfel de episod zoofilic i-ar fi cauzat moartea. Mai precis, ar fi fost zdrobită de un armăsar în momentul în care îl biciuia. Acesta ar fi însă un mit. Maria Tereza a murit la 63 de ani, în propriul pat, din cauza unei hemoragii cerebrale.

Împărăteasa Maria Tereza nu a fost niciodată iubită de popor, iar astfel de legende ar avea legătură cu acest lucru.  

Mai multe