Modul violent în care a murit Mata Hari, cea mai mare spioană a tuturor timpurilor

8 octombrie 2020   Ghid de viață

Margaretha Geertruida Zelle, cunoscută ca Mata Hari, a fost o celebră dansatoare exotică olandeză, fiind considerată cea mai mare spioană a timpurilor. Ea a avut parte de o moarte violentă după ce a fost condamnată de spionaj.

Mata Hari a fost agent dublu secret, spionând atât în serviciul Franţei, cât şi al Germaniei, în Primul Război Mondial.

Fiică a unui om de afaceri prosper, ea s-a remarcat prin inteligenţă, primind educaţie în şcoli bune. S-a căsătorit la 18 ani cu un ofiţer olandez de origine engleză, dar căsătoria lor nu a rezistat foarte mult. A plecat la Paris, alegând să danseze în baruri pentru a-şi câştiga existenţa.

În timpul Primului Război Mondial a ales să lucreze pentru serviciul de spionaj german, fapt pentru care a fost plătită cu sume frumoase. Atunci a început să îşi folosească numele de Mata Hari. În anul 1915, la vârsta de 39 de ani, a fost arestată şi condamnată la Paris, pentru spionaj. Ea şi-a pus calităţile la bătaie pentru a fi iertată în schimbul angajării sale ca spioană în beneficiul Franţei. Dar Mata Hari a continuat să-şi ofere serviciile şi pentru germani, fiind dublă spioană timp de doi ani. Francezii au arestat-o din nou pe 13 februarie 1917, la Paris, iar pe 25 iulie a fost condamnată la moarte prin împuşcare, fiind acuzată că din cauza ei au murit mii de soldaţi francezi.

În faţa plutonului de execuţie

Mata Hari a fost executată pe 15 octombrie 1917, în faţa unui pluton format din 12 soldaţi. Ea a refuzat să poarte banderola neagră la ochi. Potrivit altor surse, în faţa plutonului de execuţie, Mata Hari şi-a dat jos haina şi a rămas goală.  

Potrivit lui Henry Weles, corespondentul International News Service, sub haina lungă, cu blană mare la guler, Mata Hari purta un kimono de mătase, iar pe cap avea o pălărie mare, neagră. „Mata Hari a căzut. Nu a murit cum ne-au obişnuit actorii şi starurile de cinema când joacă oameni împuşcaţi. Nu şi-a ridicat mâinile spre cer şi nu s-a aruncat înainte şi înapoi. În schimb, a părut că se prăbuşeşte. Încet, inertă, s-a pus pe genunchi, cu capul mereu ridicat şi fără vreo schimbare a expresiei de pe faţă. Pentru o fracţiune de secundă, părea că se clatină acolo, pe genunchi, privind direct la cei care i-au luat viaţa. Apoi a căzut pe spate, frângîndu-se de la mijloc, cu picioarele sub ea. A rămas acolo, nemişcată, cu faţa spre cer”, a relatat Henry Weles, potrivit adevarul.ro. Weles a mai notat că un alt ofiţer, pentru a se asigura că spioana este moartă, i-a mai tras un glonţ în tâmpla stângă.   

Foto: Historia.ro

Mai multe